Rakousko žaluje státní podporu stavby britské jaderné elektrárny

Jaderná elektrárna Hinkley Point

Jaderná elektrárna Hinkley Point Zdroj: rrx_blade, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Rakouská vláda se oficiálně rozhodla podat žalobu proti stavbě britské jaderné elektrárny Hinkley Point za podpory státních peněz, příslušné dokumenty předloží Vídeň Soudnímu dvoru Evropské unie v pondělí. Podle agentury APA to oznámil rakouský kancléř Werner Faymann.

Postup Rakouska není překvapivý, Vídeň v uplynulých měsících naznačila, že takový krok chystá. V květnu rakouské ministerstvo životního prostředí oznámilo, že alpská republika je připravena stejným způsobem postupovat i v případě dostavby českých jaderných elektráren.

Žaloba, kterou chce Rakousko napadnout britskou státní podporu jaderné energetice, má podle Faymanna symbolický význam, neboť Vídeň takto vyjadřuje podporu zemím, které se rozhodly od nukleárních zdrojů energie odstoupit. Vicekancléř Reinhold Mitterlehner žalobu zase považuje za příležitost k tomu, aby se Evropská unie více věnovala otázkám nákladů na jadernou energetiku. Výrobu energie v jaderných elektrárnách označil vicekancléř za nákup losu v hodnotě 1000 eur, na který je možné vyhrát 100 eur.

Podporu žalobě vedle vládních socialistů (SPÖ) a lidovců (ÖVP) vyslovili také opoziční svobodní (FPÖ) a Zelení a rovněž ekologické organizace. Poskytovatel energie z ekologických zdrojů oekostrom se domnívá, že žaloba má velkou šanci na úspěch a že by mohla zastavit zamýšlenou stavbu reaktorů v rakouském městě Paks a také v českých jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany.

V případě Británie se Rakousku nelíbí, že vláda chce stavbu jaderné elektrárny Hinkley Point podpořit ze státních peněz. Loni přitom Evropská komise povolila veřejnou podporu na dostavbu a provoz tohoto jaderného zařízení ve výši 16 miliard liber (610 miliard Kč). Elektrárna by měla zahájit provoz v roce 2023 a má mít dva reaktory o celkovém výkonu 3,3 gigawattu.

Rakousko v minulosti v referendu odmítlo výrobu elektřiny z jádra na svém území a staví se odmítavě proti jaderné energetice jako takové.