Rakouský Pfeifer investuje do českého Holzindustrie Chanovice téměř miliardu korun

Holzindustrie Chanovice

Holzindustrie Chanovice Zdroj: Holzindustrie Chanovice

Rakouská skupina Pfeifer, která v srpnu převzala chanovickou dřevozpracující firmu Holzindustrie, investuje do rozvoje podniku v Chanovicích zhruba 35 milionů euro (asi 950 milionů korun). Uvedl to starosta Chanovic Petr Klásek s odvoláním na informace, které mu společnost Pfeifer poskytla. Firma podle něj plánuje obměnit technologie a zavést nové výrobní programy. Během půl roku přijme k současným 400 až 150 nových trvalých pracovníků.

Obec firmě, která je největším zaměstnavatelem na Klatovsku, s náborem nových zaměstnanců pomáhá.

Je škoda, aby některá pracovní místa měli cizinci přes různé agentury, když jsou v regionu lidé bez práce, řekl Klásek. Firma podle personalistky Ivany Šimonové potřebuje dělníky do dřevovýroby na výrobu desek, řidiče vozíků a nakladačů, obsluhu linek a brusiče. Ihned by přijala 40 nových zaměstnanců, uvádí Šimonová v materiálech, které firma poskytla obci. Pokud někdo ze současných pracovníků přivede nového zaměstnance, dostanou oba náborový příspěvek 6000 korun.

Pfeifer, který v ČR působí také v Trhanově na Domažlicku, zaměstnává na osmi místech ve třech zemích 1800 lidí. Roční obrat skupiny se pohybuje kolem 600 milionů euro (16,2 miliardy korun).

Dřívější majitel Holzindustrie Chanovice, německá skupina Haas Group, investovala do továrny za 22 let téměř 2,5 miliardy korun. Za stejnou dobu se výrobní areál v Pošumaví rozšířil z osmi na 43 hektarů a dalších 12 hektarů má v záloze na rozvoj. "Rozšíření podporujeme, ale zatím jsme o konkrétním rozvoji firmy nejednali," řekl starosta. Chanovice i okolní obce mají zájem o dlouhodobé fungování stabilního podniku. Podle Kláska je v obci stoletá tradice dřevozpracujícího průmyslu.

"Dalších do 500 lidí pracuje pro podnik v lesích, pilách, v dopravě, ve stavebních firmách a v dalších službách," uvedl Klásek. Obec připraví do příštího roku 17 parcel pro rodinné domky a deset bytů v domech, které by mohli využít noví pracovníci firmy.

Chanovický podnik vyráběl dosud nejvíce lepené a konstrukční hranoly a masivní dřevěné desky. Obrat se poslední roky byl okolo 1,3 miliardy Kč, zhruba 75 procent zboží šlo na vývoz. Haas si ještě ponechal provoz na výrobu dřevěných domků, hal a zemědělských staveb se zhruba 90 lidmi.