Rakouští dřevaři prý drancují panenské lesy, v Česku chtějí mít obří pilu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Jeden z největších zpracovatelů dřeva v Evropě, rakouská firma Holzindustrie Schweighofer, se podílí na nelegálním kácení v rumunských národních parcích. Tvrdí to americká nezisková organizace Environmental Investigation Agency (EIA), podle níž manažeři Schweighoferu v Rumunsku vykupovali protizákonně vytěžené dříví. Rakouská firma zásobuje i český trh a plánuje u Tábora za čtyři miliardy korun postavit obří pilu.

EIA vyšetřovala aktivity Schweighofera v Rumunsku dva roky. Její pracovníci například vystupovali jako fiktivní obchodníci a natočili videa, na kterých zástupci rakouské firmy od nich nakupovali nelegální dřevo. Jiná skrytá kamera zase zaznamenala nákladní auta naložená neoznačenými kmeny, jak míří z národního parku do areálu společnosti v Rumunsku.

„Schweighofer je jedním z největších dřevařských společností v Evropě a bohužel i největším tahounem nezákonné těžby dřeva v Rumunsku,“ cituje Světový fond na ochranu přírody šéfa EIA Alexandera von Bismarcka.

Falešná obvinění

Rakušané však tvrzení ekologů vehementně odmítají. Podle nich zpráva americké organizace obsahuje velké množství falešných obvinění založených na nepřesných a tendenčních informací o Schweighoferu.

„Transparentně nabízíme informace o původu dřeva, které nakupujeme, a dbáme na právní předpisy. Naši dodavatelé musejí prokazovat legální původ dřeva. Navíc všechny podezřelé transporty dřeva nahlašujeme příslušným orgánům. Jen za poslední rok Schweighofer odmítl a nahlásil přes 69 transportů s nesprávnými dokumenty,“ uvedla firma ve svém prohlášení.

Navíc slova manažerů z videí, na nichž přijímají nabídky nelegálního dřeva, prý byla vytržena z kontextu. „Zástupci společnosti nikdy neřekli, že přijímají ilegální dřevo, ale pouze, že akceptují vyšší objem suroviny, což je naprosto normální a prospěšné v každém obchodním kontextu,“ napsala firma.

Podívejte se na video americké organizace:

Aktivity Schweighoferu jsou také úzce spjaté s Českou republikou. Podle informací EIA dodává dřevo rakouským firmám Genol a Drauholz, které v tuzemsku patří mezi přední dodavatele dřevních pelet, a sám Schweighofer prodává na evropských trzích vlastní pelety a dřevěné brikety pod značkou Golden Pellets.

Rakouská společnost rovněž plánuje stavbu velkého závodu poblíž jihočeského Tábora za čtyři miliardy korun. S podobným záměrem už ale Schweighofer před tím narazil ve Vodňanech, kde místní obyvatelé plán na vybudování obří pily v loňském referendu zamítli.

Ohrožená regenerace panenských lesů

Holzindustrie Schweighofer se chlubí 400letou historií. V současnosti patří se svými tržbami na úrovni 465 milionů eur (přes 12 miliard korun) mezi největší evropské hráče v branži. V Rumunsku působí od roku 2002, nyní tam provozuje pět pil a závodů a v tamním dřevařském sektoru si vydobyl dominantní postavení. Ze země exportuje hlavně biomasu a řezivo.

Nelegální těžba dřeva je v Rumunsku považována za dlouhodobý problém, údajně ohrožuje přirozenou regeneraci tamních panenských lesů, které jsou po Rusku největší v Evropě. Zpráva EIA dokonce tvrdí, že polovina veškeré těžby v zemi je protizákonná. Do ní spadá nejen kácení v národních parcích, ale i těžba na ukradené půdě nebo využívání falešných povolenek.

Zoufalý stav kolem odlesňování je podle úřadů i nevládních organizací způsoben nečinností místních orgánů, korupcí, nedostatkem lesních hlídačů, nevyhovující legislativou a často i tím, že obyvatelé nemají jinou možnost, jak se uživit.