Řecko chce Turkish Stream i na svém území. Má investovat dvě miliardy eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: South Stream

Řecko projevilo zájem zapojit se do výstavby plynovodu Turkish Stream, který má vest plyn z Ruska přes Turecko do EU. Do budování části jeho trasy na svém území chce investovat 1,8 miliardy eur. K podpisu memoranda o politické podpoře projektu dojde podle řeckého ministra energetiky Panagiotise Lafazanise v nejbližších týdnech.

„Dohodu o podpoře projektu podepíšeme v průběhu Mezinárodního ekonomického fóra, které se koná od 18. do 20. června v Petrohradě. Řecko se na podobě dokumentu hodlá aktivně podílet,“ uvedl podle agentury TASS ministr Lazafanis.

Stavba plynovodu na řeckém území podle něj vyjde na necelé dvě miliardy eur. Má ji realizovat řecká státní společnost. V ruské televizi Rossija24 vyjádřil přesvědčení, že z investice budou občané jeho státu profitovat. Vzniknout má až dvacet tisíc pracovních míst, cituje ministrova slova server ruské státní televize RT.

Ruský prezident Vladimir Putin již dříve vyjádřil přesvědčení, že Řecko se může díky plynovodu Turkish Stream stát jedním z hlavních energetických uzlů v Evropě. Atény by tak mohly získat jen na tranzitních poplatcích stovky milionů eur ročně, uvedl během Tsiprasovy návštěvy Moskvy v dubnu.

Plánovaná trasa projektu Turkish StreamPlánovaná trasa projektu Turkish Stream | Gazprom

Ruská plynárenská společnost Gazprom se mezitím již dohodla s Tureckem na zahájení dodávek prostřednictvím plánovaného plynovodu Turkish Stream. Podle sdělení firmy je zahájení plánováno na prosinec příštího roku. Dohoda představuje pro Gazprom důležitý posun, protože Turecko dříve vyjadřovalo obavy z přílišné závislosti na energetických dodávkách z Ruska.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky.