Ředitel OKD účelově zakrývá rozsah propuštění, říkají odboráři

Logo OKD

Logo OKD Zdroj: Berger Petr/Euro

Rada Sdružení hornických odborů (SHO) OKD zásadně nesouhlasí s rozhodnutím výkonného ředitele firmy Antonína Klimši o propouštění zaměstnanců. Podle odborů je toto rozhodnutí účelové, nekoncepční a předčasné. Odbory míní, že jde o hromadné propouštění ve smyslu kolektivní smlouvy, a požadují zvýšené odstupné. Personální ředitelka OKD Radka Naňáková řekla, že jde o snahu zajistit životaschopnost společnosti. Toto opatření podle ní nesouvisí s plánovaným uzavřením dolu Paskov.

Klimša uvedl na počátku března ve firemních novinách Horník, že společnost letos v rámci procesů zvyšování efektivity plánuje k 1. červenci snížit počty zaměstnanců asi o 340 lidí, a to mimo Důlní závod 3 (Důl Paskov).

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský ČTK řekl, že vedení společnosti dnes předalo odborům návrh na plošné propuštění 345 pracovníků k 30. červnu 2016. „Opatření je součástí dlouhodobého optimalizačního programu. Nijak nesouvisí s plánovaným uzavřením dolu Paskov. Postupné snižování počtu zaměstnanců koresponduje přímo s celkově klesající těžbou a celosvětovým poklesem cen uhlí,“ řekla Naňáková.

Uvedl rovněž, že prioritou OKD je ukončení těžby v Dole Paskov na konci letošního roku. Na sjezdu hornických odborů minulý týden ale Klimša řekl, že o definitivním uzavření žádného dolu společnost OKD zatím nerozhodla. V Dole Paskov pracuje asi 1700 kmenových zaměstnanců.

„Máme 2500 dodavatelských zaměstnanců ve firmách, 200 zaměstnanců v agenturách a my jsme dostali vyjádření o propouštění 345 kmenových zaměstnanců,“ řekl předseda SHO Jaromír Pytlík. Pro odboráře jde o zásadní problém. „Druhý problém je, že propouštění už je takového charakteru, že se domníváme, že se jedná o hromadné propouštění ve smyslu kolektivní smlouvy, a požadujeme navýšené odstupné,“ řekl Pytlík.

Návrh předložený odborům podle SHO s údaji o případném snižování počtu zaměstnanců v Dole Paskov vůbec nepočítá. Odboráři uvedli, že firma je schopna se vyhnout plnění sociálního programu, který by se vyhlašoval v případě, že by z jednoho závodu bylo propuštěno více než 200 lidí. Při účelovém převádění zaměstnanců mezi jednotlivými závody by se totiž podle odborů sociální program nevyhlašoval.

Těžba je pro firmu ztrátová i přes úsporná opatření. Kromě zaměstnanců OKD jsou ohrožena i pracovní místa dalších tisíců lidí v navazujících profesích

Klimša v Horníku uvedl, že OKD letos plánuje snížit průměrný stav vlastních zaměstnanců asi o deset procent a počet dodavatelských zaměstnanců o 30 procent. Počet vlastních zaměstnanců OKD by se podle Klimši měl letos pohybovat okolo 9300 lidí, nyní jich má firma asi 9800.

„Předložený rozsah připravovaných organizačních a racionalizačních opatření je v takové míře, že dle našeho názoru má veškeré znaky hromadného propouštění či útlumového programu, které účelově zakrýváte postupným trvalým propouštěním kmenových zaměstnanců rozloženým v čase,“ uvedli odboráři ve stanovisku. Mohlo by se podle nich jednat i o uzavření jednoho činného dolu, aniž by byl vyhlášen sociální program.

Pytlík řekl, že odboráři připravují další kroky. „Počkáme si, jak bude vypadat vyjádření zaměstnavatele. Očekáváme, že poté přijdou další opatření,“ řekl odborový předák.

OKD je v existenčních problémech, hlavně kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro firmu ztrátová i přes úsporná opatření. Kromě zaměstnanců OKD jsou ohrožena i místa tisíců lidí v navazujících profesích. Ministerstva práce a průmyslu chystají seznam opatření, jež mají pomoci propouštěným.

OKD patří společnosti New World Resources (NWR), jež má nového majitele - skupinu Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři nadnárodní investiční společnosti, dosavadní věřitele firmy.

Petr Paukner: Prodávají to jako Karlštejn