REsolar posiluje ve fotovoltaické asociaci

Zmatek, který vznikl při přípravě pravidel financování recyklace solárních panelů, má první oběť. Představenstvo České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) odvolalo minulý týden z funkce výkonné ředitelky Zuzanu Musilovou.

Někteří členové asociace tvrdí, že odvolání souvisí s vytvořením kolektivního systému osmi velkých provozovatelů elektráren REsolar, jehož společníky jsou i CZEPHO a Aliance pro energetickou soběstačnost.

CZEPHO mělo mít původně v REsolaru podíl 28 procent a řadu kontrolních pravomocí. Nakonec skončilo s 10procentním podílem a s jen omezeným vlivem. REsolar se nicméně zaštituje účastí CZEPHO při oslovování členů asociace při uzavírání smluv o likvidaci panelů. S tím prý Musilová nesouhlasila. Sama nechtěla své odvolání komentovat. Předseda představenstva CZEPHO Jaromír Řehák tvrdí, že s REsolarem její konec v čele asociace nesouvisí. „Je spojen se změnami v představenstvu a s novým směřováním asociace. Musilová zůstane jako šéfka komunikace,“ řekl pro deník E15 Řehák.

Nástupkyní Musilové je Veronika Knoblochová, která je projektovou manažerkou REsolaru. Dříve pracovala jako finanční a IT ředitelka kolektivního systému Asekol. Jeden z členů představenstva CZEPHO, který nechtěl být jmenován, se proto obává, že CZEPHO teď bude prostřednictvím REsolaru ovládat osmička velkých provozovatelů. Zájmy ostatních členů, mezi něž patří malí provozovatelé či instalační firmy, by tak mohlo nové vedení asociace ignorovat.

REsolar přitom není jediný kolektivní systém založený solárníky, který má rezervu vybranou na pozdější likvidaci panelů ohlídat. Registraci ministerstva životního prostředí už získal kolektivní systém PV Recovery, za nímž stojí provozovatel fotovoltaických elektráren a obchodník s elektřinou Amper Market a instalační společnost Micronix. O vytvoření vlastního kolektivního systému uvažují podle informací E15 i jiní velcí provozovatelé slunečních elektráren.

„To, že někteří členové CZEPHO řeší vzniklou situaci sami, je logické. Zvlášť když mohou sdružit elektrárny s výkonem třeba 50 megawattů,“ komentuje aktivity solárníků Řehák, který má sám prostřednictvím své firmy Solartec desetiprocentní podíl v kolektivním systému REsolar.