Retia dokončila zakázku pro NATO. Sledovací pracoviště vybudovala za 270 milionů

Radiolokátor pardubické společnosti Retia

Radiolokátor pardubické společnosti Retia Zdroj: Retia

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
Dny NATO 2016
Dny NATO 2016
Dny NATO 2016
5
Fotogalerie

Pardubická společnost Retia, která mimo jiné vyrábí radary, dokončila zakázku pro Severoatlantickou alianci. NATO za mobilní kontejnerová sledovací pracoviště zaplatilo 10 milionů euro, tedy zhruba 270 milionů korun, uvedl mluvčí holdingu Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

"Splnění požadavků NATO nejen ve vývojové a výrobní oblasti, ale i po stránce ochrany informací bylo velmi náročné a posunulo nás o obrovský kus dopředu. Díky tomu se můžeme pustit do dalších, obdobně náročných mezinárodních vyzbrojovacích projektů," řekl šéf Retie Petr Novák.

Firma od letoška patří holdingu Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada. Jeho podniky loni zaměstnávaly téměř čtyři tisíce lidí a vytvořily tržby 12 miliard korun. Na produkci mobilních pracovišť se podílela firma Karbox, která je rovněž součástí holdingu.

"Získané zkušenosti bude možné aplikovat v dalších národních i mezinárodních projektech nejen v rámci NATO, ale třeba i v rámci států V4," uvedl náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Firmu Retia založili v roce 1993 inženýři a spolupracovníci z bývalé pardubické Tesly. Podnik vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky, systémy velení a řízení, záznamové systémy, lokalizační zařízení a komunikační systémy. Společnost je dodává vojenskému i civilnímu sektoru.