Ropná firma z Ázerbájdžánu potvrdila zájem o řeckého dodavatele plynu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Gazprom

Ázerbájdžánská státní ropná společnost SOCAR potvrdila zájem o převzetí podílu v řeckém provozovateli plynovodů DESFA. Dohoda by mohla být dokončena ještě letos. SOCAR jedná o koupi podílu již od roku 2013. Pokud bude dohoda dokončena, SOCAR koupí dvoutřetinový podíl od řeckého státu a státní firmy Hellenic Petroleum za zhruba 400 milionů eur (10,8 miliardy korun).

Zástupci privatizační agentury HRADF a společnosti Hellenic Petroleum se dnes setkali se zástupci firmy SOCAR. Všechny tři strany zopakovaly svůj závazek, že by chtěly dohodu co nejdříve dokončit.

Evropská komise (EK) však vyjádřila vážné obavy z dohody a nyní ji přezkoumává. Podle jednoho z úředníků privatizační agentury Atény zkoumají možnost, že by SOCAR koupil podíl a pak prodal nejméně 17 procent řeckému státu nebo třetí straně, aby uklidnil obavy EK.

Privatizace v Řecku od podepsání prvního záchranného programu v roce 2010 příliš nepokročila. V rámci třetí záchranné dohody podepsané tento měsíc Řecko slíbilo, že letos prodá majetek za 1,4 miliardy eur, připomíná agentura Reuters.

SOCAR má na distribuci plynu v Řecku zhruba 17procentní podíl. DESFA hraje důležitou úlohu v realizaci velkých plynovodních projektů, včetně projektu Trans-Adriatic Pipeline (TAP, viz mapa), kterým má téct plyn z Ázerbájdžánu do západní Evropy, řecko-bulharském propojovacím plynovodu a nově navrhovaném plynovodu Turkish Stream.

Trasa Trans-Adriatic Pipeline