Ropnému koncernu Armex loni klesl prodej o dvacet procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Divize ropných produktů skupiny Armex, která zahrnuje společnosti Armex Oil, Transcargo a Dracar CZ, loni prodala 726 milionů litrů pohonných hmot. Proti roku 2015, který byl ale naprosto výjimečný, je to o 20,5 procenta méně. Tržby loni podle auditovaných konsolidovaných údajů činily 15,618 miliardy korun. 

"Když v srpnu 2015 požár vyřadil část produkce rafinérie v Litvínově, dokázali jsme okamžitě zareagovat a nákupy v zahraničí jako jedni z mála v Česku pokrýt výpadek její produkce na tuzemském trhu," komentoval mimořádné výsledky roku 2015 spoluvlastník společnosti Hynek Sagan. Proti roku 2014 vzrostl loni objem prodejů o 6,5 procenta a v porovnání s rokem 2013 o 29 procent.

V loňském roce měly na hospodaření společnosti vliv především dva vnější faktory, a to vývoj cen ropy na globálním trhu a legislativní změny v tuzemsku. "Od počátku roku 2016 stát nově zatížil bionaftu B100 spotřební daní 4,59 korun/litr a tento produkt se rázem stal neprodejný," uvedl Sagan. Pokles cen ropy se pak promítl do hodnoty prodejů společnosti. Její tržby, včetně spotřební daně, se vloni meziročně snížily o 28 procent a proti roku 2014 pak o 19 procent.

Společnost Armex Oil, která je největším subjektem skupiny Armex, loni rozšířila skladovací kapacity pro své dceřiné firmy, distributory Transcargo a Dracar CZ. Za 70 milionů korun vybudovala daňový sklad pohonných hmot v Čelechovicích na Prostějovsku. Zařízení, které bylo uvedeno do provozu v srpnu 2016, patří mezi technologicky nejvyspělejší v ČR. Jeho kapacita činí 2,5 milionu litrů nafty a 300 000 litrů methylesteru řepkového oleje (MEŘO). Armex Oil tak v současné době vlastní tři distribuční terminály pohonných hmot.

Armex Oil působí na trhu s pohonnými hmotami od roku od roku 1999. Na svých webových stránkách uvádí, že je největším privátním obchodníkem s ropnými produkty v Česku, který nemá podíl v některé z rafinérií. Od svého počátku se zabývá velkoobchodním prodejem pohonných hmot, od roku 2003 buduje i síť vlastních čerpacích stanic. Kromě velkoobchodního prodeje začala od roku 2003 budovat i vlastní síť čerpacích stanic.

Firma Transcargo, která se součástí skupiny Armex stala v roce 2013, se zabývá distribucí pohonných hmot od roku 1998. Je největším privátním distributorem pohonných hmot na Moravě.

Firma Dracar CZ byla založena v roce 2003 a do skupiny Armex byla začleněna v roce 2015. Patří k největším distributorům pohonných hmot Moravskoslezského kraje.