Rosněfť si pronajme značku BP

British Petroleum

British Petroleum Zdroj: profimedia.cz

Rosňefť zaplatí v průběhu pěti let 1,5 miliardy rublů (asi 900 milionů korun) za využívání britské značky BP na 121 čerpacích stanicích. Licence by měla platit od ledna 2014 do prosince 2018, jak uvedl server rbkdaily.ru.

Státní ropný kolos koupil někdejšího třetího největšího producenta ropy v Rusku TBK-BP loni. „Značky budeme zachovávat a rozvíjet,“ slíbil tehdy šéf Rosněfti Igor Sečin. Podle expertů jsou benzinky BP jedny z nejvýnosnějších v Rusku, proto cenu za použití značky považují za adekvátní. Vývěsky BP přijdou ročně na 300 milionů rublů. Stanice BP se nacházejí hlavně v Moskvě a Petrohradu. Samotné Rosněfti patří přes 2400 pump po celém Rusku.

Představitel ruské pobočky BP Vladimír Bujanov tvrdí, že společnost má zájem síť čerpacích stanic ve spolupráci s Rosněftí rozvíjet. „Čerpací stanice BP jsou určeny pro prémiovou třídu a považují se za nejziskovější,“ podotýká analytik Ankor Investu Sergej Vachramejev. To potvrzuje prezident Ruského palivového svazu Jevgenij Arkuša. Podle něj jsou objemy prodeje na jedné pumpě BP třikrát větší než na průměrné benzince v Moskvě. „Rozhodnutí Rosněfti je hlavně z hlediska image správné,“ dodal prezident Arkuša.