Rozhodnuto. Automobilka Tesla si pro svůj závod na baterie vybrala Nevadu

Elektromobil Tesla

Elektromobil Tesla Zdroj: Tesla Motors

Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors si pro výstavbu svého giga závodu na výrobu baterií vybral Nevadu. Uvedla to CNBC s odvoláním na informované zdroje z úřadu nevadského guvernéra.

Náklady na výstavbu nového závodu se mají pohybovat v rozmezí čtyř až pěti miliard dolarů (84,2 miliardy až 105,3 miliardy korun). Závod by měl vyrábět levnější a výkonnější baterie pro auta Tesly a do roku 2020 má být schopen vyrobit ročně baterie pro zhruba 500 tisíc aut. Tesla již dříve uvedla, že chce stavbu zahájit ještě letos a dokončit ji do roku 2017. Továrna má zaměstnat 6500 lidí. Partnerem automobilky je japonský výrobce elektroniky Panasonic.

Podle CNBC Tesla ještě pracuje na detailech smlouvy, výstavba továrny je však již jistá. Podle dalších zdrojů Nevada zřejmě nabídla Tesle jednu z největších pobídek v historii amerického automobilového průmyslu, aby přitáhla firmu do státu, ve kterém má výrobu automobilů relativně malé zastoupení. Mezi dalšími zájemci o továrnu byly Kalifornie, Texas, Nové Mexiko a Arizona, dodal list Wall Street Journal na svých internetových stránkách.

Tesla nyní prodává pouze jeden vůz, a to sedan s názvem Model S. Jeho cena začíná na 70 tisíc (asi 1,5 milionu korun). Celkem chce letos vyrobit 35 tisíc vozů. Na jaře příštího roku hodlá zahájit prodej crossoveru Model X. Do roku 2017 pak chce přijít na trh s levnějším vozem pro masový trh.

Továrna na baterieTovárna na baterie | Tesla MotorsTovárna na baterie