Rozvodna umožní rozvoj Karlína, bude stát 300 milionů

Přenosová soustava, ilustrační foto

Přenosová soustava, ilustrační foto Zdroj: CTK

Za rok a půl může znovu začít další výstavba v Karlíně a na Rohanském ostrově. PRE Distribuce letos dokončí stavební část nové trafostanice v Karlíně a v zimě začne do objektu montovat technologii. Bez nové transformovny, která by měla být hotová na konci roku 2017, už místní distribuční síť nemá dostatečnou kapacitu, aby se k ní mohly připojovat plánované velké budovy na hladině vysokého napětí.

Karlínská trafostanice je aktuálně jednou z největších investic PRE Distribuce do sítě. „Rozpočet kalkuluje s částkou 300 milionů korun včetně stavební části, technologie a vyvedení výkonu do příslušných oblastí,“ říká mluvčí PRE Petr Holubec. Trafostanice umožní další výstavbu a rozvoj Karlína jak směrem k Libni, tak na druhou stranu k Těšnovu.

Posílí také kapacitu v Praze 1 na Josefově. PRE Distribuce už dokončila kabelové tunely pod Vltavou, kterými se nové zařízení připojí k rozvodně Holešovice. Hotové jsou také tunely pro vyvedení výkonu. Stavba trafostanice začala loni. Podobný nedostatek výkonu pro připojování nových odběratelů řešila PRE Distribuce před deseti lety na smíchovském Andělu.

Situaci vyřešilo proražení nového tunelu pod Vltavou, kterým firma přivedla zdroj elektřiny do nové trafostanice. Potřeby jihovýchodní části města má zajistit aktuálně budovaná rozvodna v Uhříněvsi, která bude PRE Distribuci stát 200 milionů korun.

Investice PRE DistribuceInvestice PRE Distribuce|E15

„Tato okrajová oblast Prahy je dosud nejvíce náchylná na poruchy. Proto chceme zvýšit spolehlivost dodávky. Rozvodna Uhříněves má také zachytit stavební boom mezi tímto krajem Prahy a Průhonicemi,“ dodává Holubec. Největšími odběrateli elektřiny v oblasti jsou zejména logistické areály