Svět zbrojí, muniční továrna ve Vlašimi je plně vytížená. Podívejte se, jak probíhá testování nábojů

Video placeholde
15
Fotogalerie

Přesnost, rychlost a v neposlední řadě tlak testují na speciálních přístrojích v jedné z mnoha budov v areálu vlašimské muniční továrny Sellier & Bellot. Ročně tam vystřílejí jeden milion a dvě stě tisíc ran.

Zákazník si z každé série vybere 1100 nábojů, které projdou zatěžkávací procedurou. Pokud se objeví vážná závada, klient sérii zpravidla nepřebere. „U běžných zkoušek neprojde série zřídkakdy. Občas se ale objeví mimořádný požadavek, například testování kadence méně běžnou zbraní,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti Sellier & Bellot Josef Strnad.

Důležité je i to, zda se náboje nezasekávají v zásobníku. Jestliže střelec odstraní vadný náboj do 30 sekund, nejde podle mezinárodně platných norem o závadu. Ve Vlašimi střílí mimo jiné z italských zbraních značky Beretta nebo německých Heckler & Koch, které jsou pro zkoušky certifikované.

„V průměru vydrží 20 až 25 tisíc ran. Máme ale pistole či útočné pušky, které absolvovaly i 70 tisíc výstřelů. To jsou samozřejmě výjimky. Je to podobné, jako když se někdo dožije 110 let,“ říká jeden z techniků.

Tržby stojí na exportu

Munička vyváží na 95 procent produkce, dodává ji do pětasedmdesáti zemí. Největšími zákazníky jsou USA a státy EU, hlavně Velká Británie a Německo. „Momentálně neexpandujeme na další trhy, máme vyprodáno. Ročně teď vyrábíme zhruba 1,3 miliardy nábojů,“ vypočítává Strnad s tím, že část automatizovaných linek je chrlí čtyřiadvacet hodin denně.

Firma má i vlastní výzkum a vývoj. Navrhuje si vlastní stroje, což označuje za klíč ke konkurenceschopnosti. Kromě toho vyvinula například ekologické náboje bez olova či „svítící“ střely pro vojáky s efektem viditelným jen se zařízením na noční vidění.

Střelivo často využívají ozbrojené složky. Dodávky pro ně představují asi čtyřicet procent produkce, šedesát připadá na sportovce a lovce. Situaci firmy, kterou po roce 1989 koupila brazilská CBC, nahrává obecný trend ve světě, kdy výdaje na armády rostou. Spojené státy je loni navýšily poprvé po pěti letech seškrtávání, a to na 611 miliard dolarů. Tato suma tvoří víc než třetinu všech celosvětových útrat za obranu.

Vlašimský podnik ale není v Česku jediný, komu se daří. Armádní zakázky tvoří důležitou součást byznysu průmyslového holdingu Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada. Jeho činily loni 6,6 miliardy korun, meziročně o 39 procent více. Export zbraní a vojenského materiálu z Česka loni stoupl o 20 až 30 procent na rekordních 700 - 750 milionů eur (18,9 - 20,2 miliardy korun).