Rumunská vláda zahajuje rekordní prodej akcií Petromu

Síldo Petromu na okraji Bukurešti, takzvané Petrom City.

Síldo Petromu na okraji Bukurešti, takzvané Petrom City. Zdroj: wikimedia.org

Rumunská vláda v příštích dvou týdnech na burze prodá 9,8 procenta akcií největší rumunské firmy OMV Petrom. Transakce by státu mohla vynést 2,56 miliardy lei (14,8 miliardy korun). Jedná se o vůbec největší nabídku na bukurešťské burze.

Nabídka 5,57 miliardy akcií začíná platit dnes a uzavře se 22. července. Důvodem prodeje jsou požadavky Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, od kterých si Bukurešť půjčila dvakrát v posledních třech letech. Země chce v roce 2012 snížit schodek svého rozpočtu pod tři ze současných 4,4 procenta.

Podle analytika Erste Bank Thomase Ungera je tento okamžik prodeje pro zájemce velmi výhodný. „Petrom je velice citlivý na vývoj cen ropy, které nyní rostou, takže jeho ziskovost by měla být letos a příští rok velmi silná,“ uvedl pro agenturu Bloomberg.

Prodej akcií bude považován za úplný, pokud se prodají alespoň čtyři pětiny nabídnutého množství. Podle šéfa bukurešťské burzy Valentina Ionescu tak podíl akcií Petromu, které jsou obchodované na burze, stoupne ze současných 6,21 procenta na více než 16 procent.

„Množství volně obchodovaných akcií Petromu se dokončením prodeje zdvojnásobí, počet akcií na burze stoupne o 15 procent,“ cituje Bloomberg Ionesca.

Akcie Petromu letos získaly 19 procent, což je třetí nejrychlejší tempo růstu na bukurešťské burze za chemičkou Azomures a bankou Transilvania. Naposledy titul výrazně posílil minulý týden, kdy firma oznámila objev nalezišť zemního plynu na jihozápadě Rumunska. Akcie stouply o 4,1 procenta na 0,399 lei.

Těsnou většinu Petromu vlastní rakouská OMV. Vláda drží 20,6 procenta, státem vytvořený restituční fond dalších 20,1 procenta. V tomto fondu má stát 18,9 procentní podíl a postupně z něj chce úplně vystoupit.