Rusko a Čína uzavřely 10 let trvající jednání o dodávkách plynu

Rusko a Čína dnes v Moskvě uzavřely smlouvu o dodávkách ruského zemního plynu takzvanou východní cestou. Plynovod nazvaný Síla Sibiře je od září ve výstavbě. Čína má během 30 let dostat 38 miliard krychlových metrů plynu v hodnotě 400 miliard dolarů. Obě země se také dohodly na rozšíření bankovních styků, které mají Rusku nahradit západní finanční zdroje zablokované v důsledku sankcí.

Smlouva, která uzavírá komplikované, deset let trvající rozhovory, byla podepsána během jednání ruského premiéra Dmitrije Medveděva s jeho čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Kromě ní uzavřely obě strany bezmála čtyřicet dalších mezistátních dohod, které mají položit základ nových rusko-čínských vztahů po vyhlášení protiruských sankcí Západu.

Dodávky ruského plynu do Číny mají být zahájeny v letech 2018-19. Rusko si od nich slibuje rozšíření možností odbytu v situaci, kdy řada významných evropských klientů zvažuje alternativní zdroje či jiné dodavatele. Ruský Gazprom chce pro dodávky do Číny využít plynovod Síla Sibiře, jehož výstavbu počátkem září u jakutské obce Us Chatyn slavnostně zahájil prezident Vladimir Putin.

Surovina ze sibiře
Plynovodem dlouhým 4000 kilometrů má do Číny proudit surovina ze sibiřských nalezišť Čajanda a Kovykta. První z nich má odhadované zásoby plynu 1,2 bilionu a druhé 1,5 bilionu krychlových metrů. Roční kapacita budovaného plynovodu je 61 miliard krychlových metrů.

Doprovodným dokumentem ke smlouvě o plynových dodávkách se podle ruské agentury TASS stala dohoda o „strategické spolupráci“ ruské státní ropné společnosti Rosněfť s čínskou energetickou společností CNPC. Detaily této spolupráce žádná ze stran nezveřejnila.

Smlouvy s Číňany uzavřely i ruské banky

Kontrakty s Číňany uzavřely také druhá největší ruská banka VTB a státní rozvojová banka VEB. Finanční domy, které se staly terčem západních protiruských sankcí, podle reportéra Reuters podepsaly rámcové dohody s čínskou China Exim Bank o otevření úvěrových linek. Ruská Rosselchozbank, jež je rovněž na sankčním seznamu Západu, podepsala s China Exim Bank rámcovou dohodu o poskytování finančních prostředků v oblasti zahraničního obchodu.

Smlouvu o zajištění finančních zdrojů ve výši půl miliardy dolarů podepsali i největší ruský mobilní operátor MegaFon a Čínská rozvojová banka.

Čínská centrální banka dnes mezitím informovala, že s ruskou centrální bankou sjednala výměnu národních měn obou zemí, která by jim měla zajistit ochranu před případnými ztrátami spojeným se změnou kurzu. Dohoda o takzvaném měnovém swapu bude platit tři roky s možností prodloužení. Obě strany si v jejím rámci budou moci vyměnit 150 miliard jüanů a 815 miliard rublů.

Rusko-čínské přátelství bez hranic