Rusko chce od Bulharů miliardu eur za zrušenou stavbu elektrárny

Belene

Belene Zdroj: profimedia.cz

Rusko výrazně zvýšilo požadavek na kompenzaci za zrušenou dostavbu jaderné elektrárny v bulharském Belene. Ruský státní podnik Atomstrojexport původně žádal odškodné 58 milionů eur (asi 1,4 miliardy korun), nyní ale požadavek zvýšil na rovnou miliardu eur (asi 24,6 miliardy korun). Rusové se loni obrátili na mezinárodní arbitráž v Paříži, kde si stěžovali na zpoždění projektu.

Atomstrojexport se na podmínkách dostavby elektrárny Belene, která měla stát na Dunaji, s bulharskými úřady dohodl v roce 2006. Za tímto účelem také navázal spolupráci s bulharskou státní energetickou společností NEK. Společně měly postavit dva reaktory o výkonu 1000 megawattů.

Sofia po několika odkladech projekt začátkem letošního roku zrušila. Nepodařilo se jí totiž přilákat investory, kteří by byli ochotni do projektu vložit požadovaných asi deset miliard eur (zhruba 246 miliard korun). Určitou roli podle agentury Reuters ale sehrál i tlak západních spojenců, kteří se obávali, že Bulharsko bude energeticky příliš závislé na Rusku.

Jaderná elektrárna Belene se začala plánovat už v 70. letech minulého století a s výstavbou se začalo v roce 1987. Projekt se ale nikdy nedokončil. Jedinou jadernou elektrárnou, která je v Bulharsku v provozu, tak zůstává Kozloduj.