Rusko jedná o zbrojní smlouvě s kubánskou továrnou Che Guevary

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Moskva se v době napjatých vztahů se Spojenými státy kvůli systému protiraketové obrany obrací na spojence z dob studené války. Podle listu Kommersant jedná s Kubou o zbrojní dohodě, na základě které mají ruští dodavatelé poskytnout ostrovu vybavení pro výrobu nábojů.

Továrna se jménem Comandante Ernesto Che Guevara zřejmě obdrží rovněž licenci a technologie na recyklaci použité munice. Havana se údajně rozhodla pro nákup po návštěvě obdobného zařízení ve Venezuele. Zdroj deníku neuvedl žádné podrobnosti ohledně finančních podmínek smlouvy, podle něj je však těsně před uzavřením.

Ruští zbrojaři prý doufají, že se jim v budoucnu podaří získat zakázku na celkovou obnovu továrny, postavené na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let s pomocí sovětských specialistů.

Komunistická Kuba byla klíčovým partnerem Sovětského svazu. Odhaduje se, že Moskva na ostrov dodala tanky, stíhačky, helikoptéry, ponorky a další vybavení v hodnotě kolem 16 miliard dolarů. Po pádu SSSR spolupráce vázla, v posledních letech se však znovu obnovuje.