Rusko schválilo účast francouzského Totalu na projektu plynu v Arktidě

Total vydělal. Francouzskému ropnému
koncernu Total stoupl
v loňském roce čistý
zisk o téměř třetinu
na 10,29 miliardy eur
z předloňských 7,78 miliardy
eur. Firmě pomohl růst cen
ropy a plynu. Šéf společnosti
Christophe de Margerie
oznámil, že plánuje v letošním
roce investovat do nových
ropných a plynárenských
projektů 20 miliard dolarů.

Total vydělal. Francouzskému ropnému koncernu Total stoupl v loňském roce čistý zisk o téměř třetinu na 10,29 miliardy eur z předloňských 7,78 miliardy eur. Firmě pomohl růst cen ropy a plynu. Šéf společnosti Christophe de Margerie oznámil, že plánuje v letošním roce investovat do nových ropných a plynárenských projektů 20 miliard dolarů. Zdroj: ctk

Rusko oficiálně schválilo přistoupení francouzské ropné společnosti Total k sibiřskému projektu zemního plynu Jamal LNG, vedenému druhým největším ruským producentem plynu Novatek. Vláda poskytla Totalu výjimku ze zákona o omezení zahraničních investic ve strategických sektorech, sdělil dnes místopředseda Federální antimonopolní služby Andrej Carikovskij.

Total tak získá na projektu produkce zkapalněného zemního plynu na Jamalském poloostrově v západní části Sibiře 20,5 procenta. Dohodu o spolupráci podepsaly obě firmy už v březnu za účasti ruského premiéra Vladimira Putina.

Novatek odhadl náklady projektu na 20 miliard dolarů (345 miliard korun). Putin, který zasedání antimonopolní komise předsedal, však uvedl že celkové investice včetně dopravy a vybudování infrastruktury dosáhnout zhruba 36 miliard dolarů.

Total má získat 12 procent akcií Novateku za čtyři miliardy dolarů a během tří let by se jeho podíl měl zvýšit na téměř 20 procent. Projekt by měl začít produkovat kapalný plyn v roce 2016 při počáteční kapacitě zpracování pět milionů tun plynu. Do roku 2018 by kapacita měla dosáhnout 15 milionů tun.