Rusko zvýší pomoc automobilovému průmyslu, dá 25 miliard rublů navíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Rusko plánuje vydat ze státních fondů dalších zhruba 25 miliard rublů (10,7 miliardy korun) na podporu svého churavějícího automobilového průmyslu, prohlásil ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Prodej aut v Rusku se prudce snížil kvůli oslabení domácí ekonomiky vlivem poklesu globálních cen ropy a sankcí uvalených na Moskvu kvůli ukrajinské krizi. Na to již reagovaly některé automobilky. Německý Volkswagen oznámil, že sníží počet směn ve své ruské továrně a propustí zde nejméně 150 zaměstnanců. Minulý týden oznámila americká automobilka General Motors, že z ruského trhu stáhne svou německou značku Opel a ukončí výrobu ve své petrohradské továrně.

Podle Medveděva budou dodatečné finanční prostředky určené na dotace úroků z půjček na koupi aut, snížení nákladů na leasing a financování dalších nákupů nákladních a komerčních aut státními institucemi.

Prodej aut klesne zhruba o třetinu

Ruská vláda se ještě koncem loňského roku rozhodla podpořit domácí automobilový průmysl prodloužení programu šrotovného až do konce letošního roku. Na tento program rozhodla vyčlenit deset miliard rublů. Lidé v rámci tohoto programu dostanou slevu na nákup nového auta, pokud současně s ním odevzdají ke sešrotování starý vůz.

Ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov uvedl, že součástí nových opatření je i vyčlenění 11 miliard rublů na nákup nových aut státními úřady. Nová opatření mají podle něj omezit pokles prodeje aut v letošním roce na 24 procent. Společnost PricewaterhouseCoopers již dříve odhadla, že prodej aut v Rusku letos klesne o 25 až 35 procent, napsala agentura Reuters.

Za první dva měsíce letošního roku se prodej aut v Rusku podle údajů podnikatelského sdružení AEB snížil o 32,1 procenta na 243 826 vozů. Loni prodej aut v Rusku klesl o více než deset procent na 2,49 milionu vozů.