Ruský Atomenergomaš převzal Chladicí věže Praha

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: chv-praha.cz

Společnost Atomenergomaš ze skupiny Rosatom koupila 51 procent ve firmě Gardea, která plně vlastní Chladicí věže Praha, největšího středoa východoevropského výrobce chladicích věží pro jaderné a tepelné elektrárny. Výše transakce nebyla zveřejněna.

„Spojení nám pomůže posílit na klíčových trzích – v Rusku, v zemích bývalého SNS a všude tam, kde působí korporace Rosatom včetně evropských zemí a Asie,“ uvedl Lukáš Chmel, generální ředitel Chladicích věží Praha. „Chceme nabízet úplné spektrum služeb v oblasti energetického chlazení,“ sdělil generální ředitel Atomenergomaše Vladimír Kačenko. Jeho firma již v Česku vlastní společnost Arako, výrobce průmyslových armatur. Atomenergomaš je energetickou divizí státní společnosti Rosatom. Součástí Rosatomu je i Atomstrojexport, který patří ke konsorciu, jež se uchází o výstavbu dvou nových jaderných bloků v Jaderné elektrárně Temelín.

Energetický obr

Atomenergomaš dodává kompletní projekty pro jadernou i klasickou energetiku, plynárenský a petrochemický průmysl. Zastřešuje přes čtyřicet výrobních, vědeckovýzkumných a strojírenských společností v Ruské federaci a v dalších zemích. Počátkem roku vlastnil osmdesát procent Chladicích věží Praha Vladimír Zachoval.

Autorka je spolupracovnicí redakce