Ruský Lukoil odchází z Ukrajiny. Čerpací stanice prodá rakouské AMIC

Lukoil

Lukoil

Druhá největší ruská ropná firma Lukoil prodá 240 svých čerpacích stanic a šest skladů pohonných hmot na Ukrajině rakouské firmě AMIC Energy Management. Cenu firmy nezveřejnily. Lukoil patří mezi pět největších hráčů na ukrajinském trhu s pohonnými hmotami.

Lukoil uvedl, že prodej mu má pomoci optimalizovat strukturu jeho majetku a iniciovala ho rakouská strana, která chce akvizicí posílit svoji pozici ve střední a východní Evropě.

Na Ukrajině život ztrpčovaly špatné vztahy s místním obyvatelstvem. V úterý členové ukrajinské krajně nacionalistické organizace Pravý sektor zablokovali několik čerpacích stanic Lukoilu na západě Ukrajiny. Aktivisté podle zástupců Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) obsadili tři ze šesti čerpacích stanic a požadovali zdarma na den 100 litrů benzinu pro potřeby ukrajinské armády. Nacionalisté prý také vyhrožují zaměstnancům čerpací stanice s tím, že hodlají firmu z Ukrajiny vystrnadit, napsal web rt.com.

Obává se sankcí

Lukoil vlastní také 13 čerpacích stanic a jeden sklad ropy na Krymu. Na Ukrajině má 41 čerpacích stanic také ruská ropná jednička Rosněfť. Ředitel firmy Igor Sečin uvedl, že firma hodlá bránit svůj majetek v zemi.

Podle šéfa ropné firmy Vagita Alekperova se však odchod z Ukrajiny týká také sankcí, které vůči Rusku schválila Evropská unie. „Sankce byly uvalené na Rusko a my jsme ruská společnost. Ovlivní nás stejně jako každého jiného,“ řekl Alekperov.

Velké plány

Alekperov jako jeden z hlavních akcionářů Lukoilu se obává zejména financování nových projektů. V rámci aktuální strategie se tak plánuje zbavit západních aktivit. Rafinerie vlastní mimo Ukrajiny také v Rumunsku a Bulharsku. „Dnes se naše společnost plně soustředí na domácí ruský trh,“ dodal Alekperov.

Otázkou je, co bude se západními plány Lukouilu. Jak řekl Vagit Alekperov, ohrožené může být financování expanzivních projektů. Lukoil přitom letos ohlásil velké stěhování na západ. Za 20 miliard dolarů se chce dostat ke dvě rafineriím v jednom z největších ropných nalezišť v Iráku - West Qurna. V příštím roce plánuje také spustit produkci ropných produktů z rafinerie v Kaspickém moři.