Rusnok chce s vlastníky OKD jednat o prodloužení těžby v Paskově

Předseda vlády Jiří Rusnok ve studiu České televize, kde 4. srpna vystoupil v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Předseda vlády Jiří Rusnok ve studiu České televize, kde 4. srpna vystoupil v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Zdroj: ctk

Premiér v demisi Jiří Rusnok hodlá s majiteli firmy OKD jednal o budoucnosti dolu Paskov. Ministerstvo průmyslu zpracovalo pět variant státní podpory těžby či převzetí dolu, ale vláda se kloní k prodloužení těžby do roku 2016 bez účasti státu. Podle slov Rusnoka by se ale vlastníci OKD museli zachovat jako džentlmeni.

Společnost NWR, která OKD vlastní, chce důl, v němž pracuje téměř tři tisíce horníků, uzavřít 31. prosince 2014, protože podle ní nebude ve střednědobém výhledu konkurenceschopný. S výpomocí státu by však mohl podle NWR fungovat do roku 2018.

Takovou pomoc však Rusnokova úřednická vláda ve středu odmítla, když oznámila, že nebude ani dotovat soukromého vlastníka, ani kupovat důl Paskov, aby jej provozoval stát. S vlastníky chce ale vláda jednat o pokračování těžby.

Na otázku, zda je reálné, aby je přesvědčil o prodloužení těžby do roku 2016, v pátek Rusnok odpověděl: „Já to nevím, já nevidím do jejich peněženek, v uvozovkách. Nepochybuji o tom, že kdyby k tomu přistoupili, řekl bych, jako džentlmeni, tak by to reálné bylo.“

Pět variant řešení

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle České televize zpracovalo pět variant řešení krize v dole Paskov. Navrhuje například uzavření dolu v roce 2014 bez pomoci státu, nebo s podporou státu ve výši 1,3 miliardy korun.

Nejdražšími dvěma cestami, které by přišly na zhruba deset miliard, by byla státní podpora těžby do roku 2018 či převzetí dolu státním podnikem Diamo, nebo uzavření Paskova rovněž v roce 2018. Materiál ministerstva průmyslu preferuje pátou možnost, což je uzavření dolu až v roce 2016 bez podpory státu.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl český podnikatel a miliardář Zdeněk Bakala. BXR v pátek oznámila, že kvůli zklidnění situace v moravskoslezském regionu prodá část bývalých bytů OKD, které nyní ovládá její dceřinná firma RPG Byty, za zvýhodněných podmínek nájemníkům Tuto variantu přitom v minulosti odmítala.