Rusové čekají na snížení cen aut. Zatím marně, sílící rubl nepomáhá

Nová auta v Rusku

Nová auta v Rusku Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alexey Ivanov; Flickr.com

V posledních týdnech se mírně zlepšila kondice rublu, ovšem v cenách nových aut v Rusku, které na počátku roku stouply, se to nepromítlo. Automobilky nezlevnily. Výsledkem bylo, že v březnu tamní trh s auty meziročně spadl o 42,5 procenta. Zrychlilo se tak tempo poklesu z únorových 39 procent.

Podle Asociace evropského byznysu (AEB) bylo v Rusku v březnu prodáno 140 tisíc nových osobních a lehkých užitkových automobilů. Za první tři měsíce pak 384 tisíc aut, což představovalo pokles o 36,3 procenta ve srovnání se stejným obdobím roku 2014. V evropském žebříčku kvůli tomu kleslo Rusko ze čtvrtého na páté místo.

Padaly všechny značky. Nejúspěšnější z nich AvtoVAZ zaznamenala v březnu 26procentní propad. Ostatním se vedlo výrazně hůře: Volkswagen tratil 57, Nissan 51, Renault 43 procent. Nejhůře dopadly Ford a Peugeot, kde poklesy překročily 70 procent. Těžký direkt dostala i Škoda (-41 procent). Ztráty utrpěly i prémiové značky. Vzrostl jen odbyt vozů Lexus o 29 procent a Porsche o 27 procent.

Výsledek nad očekávání

„Prodeje v březnu byly špatné, ale ne tak, jak se čekalo,“ komentoval výsledky s mírným optimismem Jörg Schreiber, předseda automobilového výboru AEB. Podle něho se časem v Rusku vše stabilizuje.

Věří tomu i představitelé některých světových automobilek. Mercedes plánuje postavit v Rusku nový závod, Ford posiluje v zemi svoji přítomnost. Naopak jiné značky odcházejí, naposledy Opel a Seat, nebo omezují výrazně výrobu.

Podle AEB by měl letos prodej aut v Rusku klesnout o 24 procent. Poslední vývoj na trhu poznamenaném slábnoucí ekonomikou, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce, této prognóze příliš nenasvědčuje.

Potvrdil to i Andrej Toptun, šéf analytického centra Avtostat v rozhovoru pro gazeta. ru. „Domnívám se, že v dubnu a květnu už propad prodejů nebude dále tak citelný, zůstane na úrovni března. Podle našich předpovědí spadnou prodeje za celý rok o 40 procent.“ Rusové podle Toptuna čekají na úpravy cen vozů. Jejich zvýšení prý bylo neproporcionální.