Růst cen táhne do Evropy tankery s plynem, dodávky se zdvojnásobí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pline via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Do Evropy nyní směřují zhruba dvojnásobné objemy zkapalněného zemního plynu (LNG) než loni. Ceny v Evropě jsou už pro vývozce atraktivnější než v Asii, kde LNG za poslední rok kvůli propadu poptávky výrazně zlevnil.

Jen za poslední týden naložilo LNG sedm tankerů směřujících do přístavů v Belgii, Británii a Nizozemsku, dalších šest tankerů se do Evropy chystá.

Na oficiálně oznámených tankerech z Kataru, Norska a Trinidadu míří do Evropy více než 1,3 milionu krychlových metrů LNG, což je zhruba dvojnásobek proti stejnému období loňského roku a objem, který pokrývá tři dny zimní poptávky Británie.

Asie se přestala vyplácet

Vývozce LNG táhne do Evropy návrat její cenové přirážky vůči asijským trhům a konec období, kdy byl LNG v Asii výrazně dražší než v Evropě. Na trhu flexibilních dodávek plynu to podle obchodníků vyvolává naděje, že dodávky budou v příštích letech geograficky rovnoměrnější.

Asie byla nejvýnosnějším trhem LNG od havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima v roce 2011, po níž poptávka regionu po plynu prudce vzrostla. Ceny LNG v Asii se tak vyhouply na téměř rekordní maxima. Za poslední rok ale ceny klesly o 60 procent, protože poptávku oslabilo mírné počasí a útlum ekonomiky v situaci, kdy nabídka stále rostla.