Růst cen výrobců opět zrychlil, v průmyslu i zemědělství se zdražuje o pětinu

Výrobce IT a průmyslových rozvaděčů Conteg Group (ilustrační foto)

Výrobce IT a průmyslových rozvaděčů Conteg Group (ilustrační foto) Zdroj: Martin Pekárek

Meziroční růst cen výrobců v lednu opět zrychlil. V průmyslu meziročně stouply o 19,4 procenta, v zemědělství o 21,4 procenta a ve stavebnictví o 8,3 procenta. 

Měziměsíčně ceny průmyslových výrobců rostly téměř o sedm procent, což bylo nejrychlejší tempo růstu od února 1991. Ceny v průmyslu rotou především kvůli rychle zdražujícím energiím. Cena zemního plynu vyskočila meziměsíčně o 35,5 procenta a uhlí o deset procent. Ropa sice meziměsíčně zlevňovala, nyní ale její ceny začínají v reakci na ukrajinskou krizi růst

Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně zvýšily o 4,4 procenta. Například brambozy zdražily o 15,9 procenta, naopak téměř o 12 procent zlevnilo ovoce.

„Pozitivně lze naopak hodnotit další zmírnění napětí v globálních dodavatelských řetězcích, jež vychází z nejnovějších PMI reportů. Nicméně z krátkodobého pohledu by poněkud paradoxně mohlo rozpletení dodavatelských vazeb ceny navýšit s tím, jak se rozvolněná nabídková strana setká se stále ještě robustní poptávkou," uvedla analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Poté ovšem poptávka oslabí kvůli vyšši inflaci.

Ceny materiálů a výrobků pro stavebnictví byly meziročně vyšší o téměř čtvrtinu. V oblasti tržních služeb pro podniky o více než deset procent zdražilo skladování a podpůrné služby v dopravě a reklamní služby. Vyšší byly i ceny za služby v oblasti zaměstnávání a za vydavatelské, právní a účetnické služby.