RWE sází na obnovitelné zdroje. Větrníky na moři zvýšily zisk o jedenáct procent

Větrníky na moři skupiny RWE zvedly meziročně zisk o více než desetinu. (ilustrační foto)

Větrníky na moři skupiny RWE zvedly meziročně zisk o více než desetinu. (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Německá energetická společnost RWE loni zvýšila hrubý provozní zisk  o 6,7 procenta na 3,2 miliardy eur, zhruba 83,8 miliardy korun. Letos ale čeká pokles na 2,65 miliardy až 3,05 miliardy eur. Důvodem zhoršení jsou mrazy ve státě Texas, kvůli kterým RWE musela dočasně odstavit místní větrné elektrárny.

Výsledky za loňský rok nicméně překonaly očekávání. Firma předpokládala, že zisk se bude pohybovat v rozmezí 2,7 miliardy až tři miliardy eur. Šéf Rolf Martin Schmitz loňský rok označil za vynikající, navzdory koronakrizi. Potvrdil také, že firmě se daří snižovat emise oxidu uhličitého tak, aby se podle plánu do roku 2040 stala uhlíkově neutrální.

Zisk divize větrných elektráren na moři loni vzrostl o jedenáct procent, hlavně díky příznivým větrným podmínkám v prvním čtvrtletí. Zisk divize solárních elektráren a větrných elektráren na pevnině se zvýšil o sedm procent. Klesl ale zisk v divizi, která zahrnuje vodní a plynové elektrárny a elektrárny na biomasu. Příčinou byl mimořádný zisk z předchozího roku.

RWE je třetím největším producentem elektřiny z obnovitelných zdrojů v Evropě a největším producentem elektřiny v Německu. Za loňský rok vyplatí firma dividendu 0,85 eura na akcii a letos plánuje dividendu zvýšit na 0,9 eura za akcii, uvedla agentura Reuters.