RWE uvažuje o prodeji své britské divize

Německá energetická společnost RWE možná prodá svou dceřinou společnost Npower, která je šestou největší firmou svého druhu ve Velké Británii. O osudu společnosti v hodnotě 3,6 miliardy eur (87 miliard korun) zatím nebylo definitivně rozhodnuto, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenovaný zdroj.

Podle zdroje si RWE na pomoc při rozhodování přizvala banku Goldman Sachs. Firma se snaží do roku 2013 získat hotovost ve výši 2013, kterou potřebuje na umoření svých dluhů. Situaci jí dále ztěžuje daň uvalená na její jaderné elektrárny a plán německé vlády tyto elektrárny postupně zcela zrušit.

Jak uvedl zdroj britského deníku Sunday Times, prodejní cena Npower by se mohla vyšplhat na 5 miliard liber (134,5 miliardy korun), tedy vysoko nad odhadovanou hodnotu firmy. Německý koncern ale případný prodej své britské dcery odmítl. „Velká Británie je nadále klíčovým trhem RWE,“ uvedl mluvčí firmy Peter Hoscheidt. „Kromě toho nebudeme nijak komentovat spekulace trhu, jako je tato.“

Npower má podle RWE ve Velké Británii 6,5 milionu uživatelů a stojí za deseti procenty ostrovní produkce elektřiny. Kromě toho v zemi působí i divize Innogy, vyrábějící asi 550 megawattů z obnovitelných zdrojů.

Velká Británie chce do konce desetiletí vyrábět 15 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. To přinutí energetické společnosti podle odhadu agentury Ernst and Young investovat 200 miliard liber do náhrad za stávající elektrárny.