RWE v Česku změní název na Innogy, odcházet nehodlá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RWE

Německý energetický koncern RWE se rozhodl odříznout se od konvenční uhelné a jaderné energetiky. Pro byznys v nové energetice, která má být zdrojem hlavních zisků, si vybral nové jméno Innogy. Pod touto značkou budou od září vystupovat všechny aktivity koncernu, které se týkají obchodu s energiemi, distribuce elektřiny a plynu, obnovitelných zdrojů či energetických služeb. Na přelomu září a října prodá mateřská společnost RWE AG deset procent dceřiné společnosti Innogy na burze.

Původní značku RWE si ponechá mateřská RWE AG, v níž zůstanou uhelné elektrárny a doly, jaderné elektrárny a velkoobchod s energiemi. Z peněz získaných úpisem akcií Innogy a z části jejích zisků bude RWE financovat postupný útlum uhelné a jaderné energetiky.

V Česku se skupina RWE přejmenuje na Innogy na začátku října. V nových barvách a s novým logem už bude firma vystupovat na karlovarském filmovém festivalu. Reklamní kampaň s novou značkou spustí v září. „Z Česka rozhodně odcházet nechceme. Se startem zářijové kampaně oslovíme zákazníky s novými nabídkami a produkty,“ říká mluvčí RWE Martin Chalupský. Odlivu zákazníků kvůli změně značky se firma nebojí.

Značka Innogy má znamenat inovativní energetiku, které bude v budoucnu dominovat decentralizace a digitalizace. „Bez inovací neexistuje technologický pokrok. Bez něj nemůže existovat udržitelný rozvoj moderní energetiky,“ uvedl ke vzniku nového jména šéf RWE Peter Terium. Značku už firma dříve používala pro dceřinnou společnost, která se věnovala budování obnovitelných zdrojů.

RWE se přizpůsobuje novému trendu, kdy se tradiční energetiky více zaměřují na novou energetiku a regulovaných byznys, protože konvenční elektrárny přestávají kvůli tažení za záchranu klimatu vydělávat. Německý E.On takto vyčlenil konvenční elektrárny do nové společnosti Uniper a nové energetice se hodlá věnovat pod starým jménem. Na změny reaguje také český ČEZ, který zatím jen změnil vnitřní organizační strukturu a nový byznys energetických služeb buduje pod značkou ČEZ Esco.