Saab možná nebude mít peníze na srpnové výplaty

Krize švédské automobilky Saab se dále prohlubuje. Firma dnes připustila, že slíbené peníze od investorů možná nedorazí včas na to, aby z nich mohly být zaplaceny srpnové mzdy. Automobilka proto shání další zdroje financí.

„Je zde riziko zpoždění výplat srpnových mezd, protože část financí, které nám investoři přislíbili, nebude proplacena včas,“ napsala společnost na svém webu. Firma dodala, že se bude pokoušet oslovit další investory, kteří by jí poskytli prostředky pro nejbližší týdny, nedokáže prý ale zaručit úspěch.

Saab, který byl na začátku roku 2010 zachráněn před zánikem společností Swedish Automobile, se v březnu ocitl bez prostředků a byl nucen zastavit výrobu. Dodavatelé totiž odmítli dodat další díly, dokud jim automobilka nezaplatí všechny dluhy.

Na začátku srpna se ještě společnosti podařilo sehnat zdroje na vyplacení červencových mezd, švédské úřady ale začaly minulý týden zabavovat jeho majetek kvůli dlouhodobě nespláceným dluhům u dodavatelů a daňové správy.

Automobilka nedávno uzavřela dohody s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda, které jí mají zajistit tolik potřebné peníze. Vláda v Pekingu ale stále zvažuje, zda těmto transakcím udělit nezbytné povolení.