Saab zachraňuje Čína. Automobilka Dongfeng chce vyrábět elektromobily

Saab, model 9-5 z roku 2011

Saab, model 9-5 z roku 2011 Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Alan Gore via Flickr

Společnost National Electric Vehicle Sweden (NEVS), jinak také majitel legendárního Saabu, se dohodl s čínským koncernem Dongfeng Motor Corporation. Výsledkem spolupráce by měly být vozy na elektřinu a vstup Saabu na čínský trh.

Majitel legendární značky se v posledních měsících potýkal s celou řadou problémů - od zastavené výroby až po žádost o ochranu před věřiteli. Nyní ale znovu myslí na budoucnost. Už na jaře totiž začal spolupracovat s čínskými společnostmi Tianjin Binhai Hi-Tech Industrial Development Area (THT) a State Research Information Technology (SRIT). Nyní se k nim přidává i přední čínská automobilka Dongfeng.

Díky spojení s asijskými firmami by Saab mohl přežít alespoň ve formě elektromobilů. V čínském městě Tianjin by kvůli tomu měla vyrůst nová továrna, ze které budou vyjíždět nové vozy. Závod má produkovat až 200 tisíc vozů ročně.

Zmíněné čínské společnosti jsou podle oficiálních informací průkopníky v oboru, tvrdí NEVS. Zatímco SRIT údajně představuje odborníky na kontektivitu, druhá firma THT má pomoci s výrobou samotných vozů. Především však švédská značka může očekávat přísun čínských financí.

Jak prohlásil prezident NEVS Mattias Bergman, cílem automobilky je vyrábět kvalitní elektromobily pro čínský trh. Zatím však není jasné, kdy spolupráce přinese první výsledky.