Samsung díky oblibě svých mobilů rekordně vydělal

Samsung

Samsung Zdroj: profimedia.cz

Jihokorejská společnost Samsung Electronics vytvořila ve druhém čtvrtletí rekordní čistý zisk 5,2 bilionu wonů (asi 94,3 miliardy korun). To je meziroční nárůst o 48 procent. Tržby vzrostly o 21 procent na 47,6 bilionu wonů (asi 863,5 miliardy korun). Výsledek mírně zaostal za odhady, akcie ale na zprávu reagovaly růstem, neboť se očekává, že firma bude tržby i zisk dál zvyšovat svižným tempem.

Samsung je podle výše tržeb největší technologickou společností na světě. Za růst zisku firma vděčí hlavně rostoucí oblibě smartphonů Galaxy, díky nimž si vedl Samsung lépe než konkurence. A to v době, která je pro globální technologický sektor poměrně obtížná.

Analytici v anketě agentury Jonhap Infomax v průměru očekávali, že zisk firmy vystoupí až na 5,6 bilionu wonů. Akcie Samsungu na burze v Soulu ale i tak vykazovaly nárůst o pět procent na 1,23 milionu wonů.

Samsung nedávno sesadil z pozice největšího výrobce mobilních telefonů finskou společnost Nokia. Samsung je tak největším světovým výrobcem mobilních telefonů, televizorů a paměťových čipů.

V kategorii smartphonů Samsung vsadil na přístroje, které fungují s operačním systémem Android společnosti Google. Poptávka po smartphonech Samsung je značná, což ve druhém čtvrtletí znásobil i fakt, že konkurenti, včetně společnosti Apple, zatím na trh neuvedli nové modely.

Vlajkovou lodí Samsungu je nyní smartphone Galaxy S3. Jeho svižný prodej firmě pomohl překonat i útlum odbytu v ostatních segmentech, především pak v prodeji televizorů a osobních počítačů.