Sanofi opět na miliardových nákupech. Přebírá biotechnologickou firmu Ablynx

Sanofi, ilustrační foto

Sanofi, ilustrační foto Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Sanofi, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi kupuje za 3,9 miliardy eur (98,7 miliardy korun) belgickou biotechnologickou firmu Ablynx. Firma to dnes uvedla ve svém sdělení. V tomto měsíci je to po koupi americké společnosti Bioverativ již druhá miliardová akvizice koncernu, který mimo jiné ovládá českého výrobce léků Zentiva.

Dalšího vážného zájemce měla belgická firma v dánském výrobci inzulínu Novo Nordisk. Ten jí ale nabízel pouze 2,6 miliardy eur. Sanofi zaplatí za jednu akcii Ablynxu 45 eur (1139 korun) v hotovosti. To je o 21,2 procenta více oproti pátečnímu závěru ceny akcie.

K tomuto typu dohod dochází, protože velcí výrobci léčiv chtějí pomocí nových perspektivních léků vyvíjených menšími rivaly oživit růst svého podnikání. Sanofi i Novo Nordisk se potýkají s problémy v důležitém sektoru léků proti diabetu, především kvůli tlaku na cenu ve Spojených státech, připomněla agentura DPA.

Ablynx se specializuje na léky proti vzácným krevním chorobám. Vyrábí novou generaci protilátek, které lze použít k léčbě mnoha dalších onemocnění, včetně rakoviny nebo nemocí dýchacích cest.

Sanofi se v tomto měsíci také dohodla na koupi americké společnosti Bioverativ za 11,6 miliardy USD (237 miliard korun). Bioverativ se specializuje na léčbu hemofilie.

Léky na vzácná onemocnění jsou rostoucí částí podnikání francouzské firmy. Za devět měsíců loňského roku tržby z jejich prodeje stouply o více než pět procent na 2,2 miliardy eur (55,7 miliardy korun). Sanofi doufá, že převzetí belgické firmy dokončí do konce druhého čtvrtletí roku 2018. Dohodu ještě musí schválit dozorčí orgány.

V roce 2009 Sanofi koupila českého výrobce generických léků Zentiva. Na konci předloňského roku však Sanofi oznámila, že prodá své podnikání v oblasti generických léků v Evropě. Očekává se, že převod evropského generického podnikání Sanofi na potenciálního nového vlastníka se uskuteční letos. Zentiva působí ve více než 50 zemích Evropy, Blízkého východu a Afriky.