Saúdové nalijí miliardu dolarů do vyzyvatele Tesly, přestože v ní mají podíl

Lucid Air

Lucid Air Zdroj: profimedia

Lucid Air
Lucid Air
Lucid Air
Lucid Air
Lucid Air
7
Fotogalerie

Nedávno koupil podíl v Tesle, nyní saúdskoarabský státní investiční fond PIF miliardami podpoří jejího možného rivala Lucid Motors. 

Saúdové podepsali dohodu ve výši jedné miliardy dolarů (21,7 miliard korun) se začínající kalifornskou automobilkou Lucid Motors. Té mají uvedené finance pomoci uvést v roce 2020 do prodeje svůj první elektromobil Lucid Air, uvedl podle agentury Bloomberg PIF ve svém prohlášení. Akcie automobilky Tesly po zveřejnění zprávy klesly o dvě procenta.

Dohoda mezi PIF a soukromou Lucid Motors podtrhuje zájem fondu investovat do výroby elektrických aut, aby tak rozšířil investiční portfolio království bohatého na ropu. Nedávno koupil téměř pět procent akcií právě Tesly. Fond je známý investicemi do technologických firem.

V současnosti spravuje aktiva v hodnotě kolem 250 miliard dolarů (5,6 bilionu korun). Ředitel Tesly Elon Musk navíc dříve uvedl, že tento saúdský fond by mu mohl pomoci financovat stažení akcií Tesly z burzy v objemu zhruba 72 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun). Ze záměru však sešlo.

Společnost Lucid Motors byla založena v roce 2007 původně pod názvem Atieva. Jejími zakladateli jsou bývalý viceprezident a člen správní rady Tesly Bernard Tse a bývalý manažer firem Oracle a Redback Networks Sam Weng.

Firma získala podporu také od čínských investorů, jsou mezi nimi státní automobilka BAIC a technologický podnikatel Ťia Jüe-tching. Dalšími podporovateli jsou fondy rizikového kapitálu jako Venrock, Mitsui & Co a Tsing Capital.

V roce 2016 představila prototyp svého modelu Lucid Air, luxusního sedanu v ceně 100 tisíc dolarů, a doufá, že ho začne vyrábět v Arizoně koncem letošního roku.

Podívejte se na testování Lucid Air:

Video placeholde
Lucid Air: Testování stability ve vysoké rychlosti • Lucid Motors