Schváleno. Volkswagen za emisní podvody zaplatí patnáct miliard dolarů

"Dieselgate" nepovažují v Americe za technický problém, nýbrž jako etický prohřešek.

"Dieselgate" nepovažují v Americe za technický problém, nýbrž jako etický prohřešek. Zdroj: Repro Strategie

Měření emisí u vozu Volkswagen v USA
Měření emisí u vozu Volkswagen v USA
Volkswagen v USA
Volkswagen v USA
5
Fotogalerie

Americký federální soud schválil dohodu o urovnání Volkswagenu s americkými úřady a 475 tisíci majiteli naftových vozů automobilky. Kvůli skandálu s obcházením emisních testů zaplatí německá automobilka téměř patnáct miliard dolarů. Volkswagen zahájí odkup svých vozů v polovině listopadu.

Podle dohody uzavřené letos v červnu Volkswagen z celkové částky vydá více než deset miliard dolarů na odkup vozů s naftovým motorem. Byly vybaveny nelegálním softwarem pro manipulace s emisemi oxidů dusíků.

Další peníze z částky poskytne Volkswagen na programy pro řešení otázky nadměrných emisí a na podporu zelených technologií v automobilovém průmyslu.

Celkově se zatím Volkswagen v USA dohodl v souvislosti se skandálem na zaplacení 16,5 miliardy dolarů. Tato částka zahrnuje také platby prodejcům, státu a právníkům majitelů. Automobilce však stále hrozí další náklady v miliardách dolarů kvůli hrozbě pokuty od ministerstva spravedlnosti za porušování zákonů o čistém vzduchu a žalobám nejméně šestnácti států v USA.

Skandál propukl loni v září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Volkswagen po odhalení skandálu v USA přiznal, že po celém světě instaloval software umožňující manipulace s emisními testy do zhruba jedenácti milionů naftových aut. Aféra se týká i 1,2 milionu vozů Škoda Auto.