Sedmá generace: Volkswagen oslavil vyrobení 30 milionů modelů Golf

Sedm řad VW Golfu

Sedm řad VW Golfu Zdroj: Autorevue.cz

Největší evropská automobilka Volkswagen dnes oslavila vyrobení třicetimiliontého vozu Volkswagen Golf. Oslavy se zúčastnily desítky tisíc návštěvníků dne otevřených dveří hlavní továrny ve Wolfsburgu. Golf se vyrábí od roku 1974 a nyní je na trhu již jeho sedmá generace. Jubilejní Golf nebude podle mluvčího na prodej a zůstane jako suvenýr v podniku.

Žádné evropské auto zatím podle Volkswagenu nebylo tak úspěšně jako jeho Golf. Ani oblíbený Volkswagen Brouk, jehož nejnovější verze se vyrábí od roku 2003 v Mexiku, se nemůže pochlubit tak vysokým prodejem. Brouka se dosud prodalo „pouhých“ 21,5 milionu kusů.

Základní kámen továrny ve Wolfsburgu položil před 75 lety Adolf Hitler. Právě kvůli nacistické minulosti se na konci května nekonala slavnostní oslava zahájení výroby. Volkswagen proto uspořádal dnešní den otevřených dveří s oslavou výroby Golfu, kterým chce poděkovat svým zaměstnancům.

Volkswagen má 550 tisíc zaměstnanců a je třetím největším prodejcem aut na světě, za japonskou Toyotou a americkým General Motors. Golf se kromě Wolfsburgu vyrábí ještě v čínském městě Čchang-čchun a v německém Cvikově.

Experti se však přou o to, který model auta může být považován za nejprodávanější na světě. Nejasné je třeba to, kdy změny třeba zadního a předního pohonu jsou tak převratné, že se již nedá mluvit o jedné generaci vozu, napsala agentura DPA.