Šéf Gazprombank: Peníze na plynový terminál jsme sehnali i při sankcích

LNG terminál, ilustrační foto

LNG terminál, ilustrační foto Zdroj: RWE Dea

Jsme v poslední fázi jednání o zaplacení projektu zařízení na zkapalnění zemního plynu Jamal, řekl Reuters předseda správní rady ruské Gazprombanky Andrej Akimov. Cena projektu společnosti Novatek, největšího nezávislého producenta plynu, se odhaduje na 27 miliard dolarů.

Rusko má v současné době omezený přístup ke kapitálovým trhům. Ten způsobují západní sankce kvůli zapojení Moskvy v konfliktu na Ukrajině. Financování velkého projektu se tedy bere jako zkouška, jak si ruská banka dokáže s touto situací poradit.

Dvanáct miliard by měli zajistit investoři z Číny, čtyři miliardy ruské banky, stejnou částku by měly poskytnout exportní úvěrové agentury. Gazprombank zajišťuje financování projektu na ruské straně spolu se Sberbank. Státní rozvojová banka VEB slíbila tři miliardy dolarů v bankovních zárukách.

Místo připravovaného projektu na poloostrově Jamal

„Na začátku listopadu pojedeme na jednání do Číny,“ řekl Reuters Akimov, který očekává uzavření dohody příští měsíc. Podle zdrojů Reuters z bankovních zdrojů se dlouho nedařilo financování zajistit kvůli sankcím a drahým čínským půjčkám. Společnost Novatek, která za projektem stojí, původně očekávala, že z čínských bank získá půjčky za 20 miliard dolarů. Firma už podle finančního ředitele Novateku Marka Gyetvaye měla do projektu investovat zhruba deset miliard dolarů.

Novatek má v projektu druhého ruského zařízení na zpracování zkapalněného plynu 50,1procentní podíl. Francouzská společnost Total a čínská firma CNPC mají po pětině. Minulý měsíc Novatek prodala 9,9 procenta čínskému Fondu hedvábné stezky. „Jsme v poslední fázi schvalování úvěrů finančními institucemi,“ tvrdí finanční ředitel Novateku. „Jejich celková částka už přesáhla dvacet milionů. Ale stále čekáme na další úvěry od nadnárodních bank.“