Šéf Volkswagenu o svém platu: 430 milionů ročně je dost, už mi nepřidávejte

Šéf koncernu Volkswagen Martin Winterkorn měl loni dobrý rok - podle výroční zprávy firmy si totiž vydělal 17,46 milionu eur (zhruba 429 milionů korun), což je téměř dvakrát více než o rok dříve (9,33 milionu eur).

Šéf koncernu Volkswagen Martin Winterkorn měl loni dobrý rok - podle výroční zprávy firmy si totiž vydělal 17,46 milionu eur (zhruba 429 milionů korun), což je téměř dvakrát více než o rok dříve (9,33 milionu eur). Zdroj: Profimedia.cz

Nejlépe placený německý manažer Martin Winterkorn nechce, aby růst jeho platu šel donekonečna. Šéf Volkswagenu v roce 2011 v přepočtu vydělal téměř 430 milionů korun. Jeho příjem za loňský rok by se mohl přiblížit k půl miliardě.

Šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Martin Winterkorn, který je nejlépe placeným německým manažerem, se vyslovil pro omezení růstu svého platu. Winterkorn si v roce 2011 vydělal 17,5 milionu eur (přes 429 milionů korun). Za loňský rok by při zachování dosavadních pravidel mohl dostat až 20 milionů eur.

Důležitý pilíř. Podle
předsedy představenstva
Volkswagenu Martina
Winterkorna je Rusko
jedním z růstových motorů
firemní Strategie 2018Důležitý pilíř. Podle předsedy představenstva Volkswagenu Martina Winterkorna je Rusko jedním z růstových motorů firemní Strategie 2018 | profimedia.cz

Martin Winterkorn

„Přes všechny úspěchy koncernu nemůže tento růst pokračovat donekonečna,“ řekl o svém platu Winterkorn v rozhovoru pro list Spiegel. „Pokud bych skutečně dostal 20 milionů, lidé by se s tím už určitě nesmířili,“ dodal. Proto považuje za správné, aby dozorčí rada pravidla pro odměňování představenstva Volkswagenu změnila. „Vycházím z toho, že za rok 2012 dostanu méně než za rok 2011,“ prohlásil.

Vysoké odměny manažerů jsou často trnem v oku veřejnosti. Jedna z německých vládních komisí tento týden navrhla stanovení limitu pro mzdy šéfů firem obchodovaných na burze.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni zvýšila celosvětový prodej o 11 procent na rekordních 9,07 milionu vozů.