Sellier & Bellot investuje 700 milionů, skokově zvýší výrobu nábojů

Střelivo (Profimedia.cz)

Střelivo (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Vlašimská muniční továrna Sellier & Bellot dokončí letos největší investici za posledních dvacet let. Nakoupí strojní zařízení do dvou nových výrobních hal, z nichž tu druhou otevře v prosinci 2014. Stroje přijdou na 650 milionů korun, stavební práce na dalších 50 milionů. Cílem je zvýšení produkce pistolových a kulových nábojů o stovky milionů kusů ročně.

„Skokově zvyšujeme výrobní kapacity. Do konce loňského roku jsme přijali tři stovky nových zaměstnanců, dalších čtyřicet až padesát nabereme letos,“ řekl deníku E15 generální ředitel Sellier & Bellot Radek Musil.

Na rozsáhlou investici si firma neplánuje vzít úvěr, protože už řadu let vykazuje rostoucí tržby. Ty za uplynulý rok dosáhly 2,35 miliardy korun, což je o pětinu více oproti předchozímu roku. Zároveň s obratem roste i rentabilita. Takzvaná EBITDA vypovídající o ziskovosti bude za rok 2013 na úrovni 665 milionů korun.

„V posledních letech zaznamenáváme velmi vysokou poptávku v USA. Navíc získáváme stále větší podíl v policejních a vojenských tendrech zejména v evropských zemích,“ dodal Musil.

Zápalky pro konkurenty

Strategickým záměrem je konkurenceschopnost v nábojových zápalkách a munici pistolové i kulové. Výroba zápalek ve Vlašimi se za poslední čtyři roky ztrojnásobila a dosáhla konečné kapacity 1,2 miliardy kusů ročně. Zápalkami Sellier & Bellot zásobuje převážně své konkurenty.

Přelomový byl rok 2009, kdy se podnik spojil s německou firmou Men, brazilskou CBC a americkou Magteh. Zvládá tak dodávky, na něž dříve technicky ani kapacitně nestačila. „Dokážeme vyhovět i takovým zákazníkům, jako je finská, italská, polská či turecká policie nebo belgická, rakouská či saúdskoarabská armáda,“ vypočítal Musil.

V objemu výroby brokových, pistolových a kulových nábojů je Sellier & Bellot spolu s partnery celosvětově na druhém místě. „Munice s větší ráží je určena výhradně pro vojáky. To je doména těch opravdu největších hráčů na trhu,“ poznamenal šéf vlašimské firmy.

Pavel Bulant: Český rybník je příliš malý na to, aby uživil všechny domácí zbrojovky

Sellier & Bellot: Francouzské náboje do českých zbraní