Sharp hodlá prodat svůj podíl ve firmě Pioneer

Televize Sharp

Televize Sharp Zdroj: profimedia.cz

Japonský výrobce elektroniky Sharp se rozhodl prodat svůj zhruba devítiprocentní podíl v konkurenční společnosti Pioneer. Hodnota podílu se podle listu The Wall Street Journal. pohybuje kolem 6,3 miliardy jenů (1,3 miliardy korun).

Sharp se nyní potýká s nedostatkem hotovosti a čelí poklesu tržeb v důsledku ostré konkurence na trzích s televizory a mobilními přístroji. Firma by podle listu mohla prodat podíl v Pioneeru již tento měsíc. Akcie obou podniků po zveřejnění zprávy výrazně posílily.

„Ten prodej by podpořil snahu Sharpu získat dostatečnou hotovost,“ řekl analytik Tošijuki Kanajama ze společnosti Monex. „Ukazuje to, že firma dělá ve snaze ozdravit své finance pokrok,“ dodal Keniči Hirano z makléřské firmy Tachibana Securities. Společnost Sharp si v říjnu zajistila od bank záchranný úvěr 4,4 miliardy dolarů (87 miliard korun), musela jej však zaručit svými budovami a továrnami. Sharp loni také věřitelům a akcionářům slíbil, že prodá část majetku a sníží počet pracovních míst o 10 tisíc.

Minulý měsíc firma uvedla, že si zajistila investici 110 milionů dolarů od jihokorejského elektronického koncernu Samsung Electronics. Ten se tak stane předním zahraničním akcionářem podniku.