Shell se bojí krize. Stáhne své miliardy z evropských bank

Shell

Shell Zdroj: ctk

Britsko-nizozemský ropný gigant Royal Dutch Shell hodlá kvůli dluhové krizi stáhnout až 15 miliard dolarů (přes 300 miliard korun) z evropských bank a přesunout je do Spojených států. Informoval o tom britský list The Times. Mluvčí podniku tuto zprávu později potvrdila.

„Změnila se naše ochota přijímat úvěrová rizika v Evropě. Krize ovlivnila naši ochotu poskytovat půjčky,“ citoval list finančního ředitele společnosti Simona Henryho. Shell podle listu hodlá stáhnout své finanční prostředky ze všech bank v jižní Evropě, která je nejvíce zasažena dluhovou krizí.

Namísto držení hotovostních rezerv na účtech v Evropě chce firma peníze investovat v USA, a to například do státních dluhopisů. Podle mluvčí podniku jde o běžnou změnu vkladové strategie. Přesun by se měl týkat pouze rezervní hotovosti. Shell je v Evropě nadále nucen držet určitou část peněz, aby byl schopen financovat své operace, napsala agentura Reuters.

Shell se nyní podobně jako konkurenti potýká s poklesem cen ropy v důsledku zpomalení růstu světové ekonomiky. Čistý zisk společnosti se ve druhém čtvrtletí propadl o více než polovinu na zhruba čtyři miliardy dolarů.