Siemens byl loni jedničkou na trhu s větrnými turbínami

Větrné turbíny Siemensu v Austrálii (ilustrační foto)

Větrné turbíny Siemensu v Austrálii (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: David Clarke via Flickr

Německý Siemens loni posílil na trhu s větrnými turbínami a měl největší podíl na globálním trhu s nově instalovanými turbínami připojenými do sítě. Vyplývá to ze zprávy agentury MAKE Consulting. Rozdíly v podílu na trhu mezi třemi největšími firmami, Siemens, General Electric a Vestas jsou však malé.

Podle MAKE se podíl tří největších firem pohyboval v rozmezí od 10,8 do 10,1 procenta. To ukazuje, že na trhu panuje silná konkurence.

Podíl dánské firmy Vestas se loni snížil. Naopak podíl americké GE silně rostl, a ta tak vyskočila na druhou příčku z páté v roce 2013. Důvodem byla skutečnost, že firma v roce 2013 instalovala množství turbín, do provozu však byly uvedeny až v roce 2014.

Podíl firem na trhu s větrnými turbínamiPodíl firem na trhu s větrnými turbínamiPodíl firem na trhu s větrnými turbínami | rechargenews.com

Expanze na moře

Siemens rapidně expanduje v dodávkách větrných turbín pro elektrárny na moři. Loni měl na celkovém počtu nově instalovaných turbín na moři podíl 76 procent, v Evropě až 88 procent.

MAKE však rovněž upozornila, že žádný z těchto tří největších výrobců nemá významné postavení v Číně, která je jedním z největších trhů pro větrné elektrárny. Na čínském trhu mají dominantní postavení domácí výrobci, jako Goldwind, United Power a Ming Yang, napsala agentura Reuters.

Deset největších dodavatelů větrných turbín
1. Siemens
2. GE
3. Vestas
4. Goldwind
5. Enercon
6. United Power
7. Gamesa
8. Ming Yang
9. Envision
10. XEMC