Siemens opouští společný podnik s Nokií, telekomunikace už ho nelákají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Finská Nokia koupí poloviční podíl německého průmyslového konglomerátu Siemens ve společném výrobci telekomunikačních zařízení Nokia Siemens Networks za 1,7 miliardy eur (44,2 miliardy korun). Dozorčí rady obou firem už transakci schválily, čeká se ještě na posvěcení regulačních úřadů.

Siemens, který se v posledních měsících zbavuje okrajových částí svého podnikání, tak odložil další břímě. „Pokračujeme v naší snaze soustředit se na klíčové oblasti Siemensu jako energetický management, průmysl a infrastruktura či zdravotnictví,“ uvedl finanční ředitel Siemensu Joe Kaeser.

Podle dohody změní Nokia Siemens Networks po dokončení transakce své jméno, nový název bude představen později. Sídlo firmy zůstane ve finském Espoo, kde má svou centrálu i Nokia. Společnost se ovšem nechce vzdát silné pozice na německém trhu a zachová i své místní pobočky.

Tisk už počátkem roku informoval, že Siemens hodlá vystoupit ze společného podniku s Nokií. Nika Siemens Networks byla od svého vzniku v roce 2007 až donedávna ztrátová, v posledních čtvrtletích ale začala přinášet zisky. V dubnu vypršela dohoda, podle které po dobu její platnosti nesmí žádný z obou partnerů z podniku vystoupit.

Nokia a Siemens uvažovaly o prodeji celého podniku, v roce 2011 ale jednání ukončily, protože žádný z uchazečů nepředložil dostatečně atraktivní nabídku. Firma následně zahájila rozsáhlý ozdravný program, v rámci kterého odešlo 23 procent zaměstnanců, tedy 17 tisíc lidí. K úsporám firmu donutila rostoucí asijská konkurence.

Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se zatím příliš nedaří na trhu s chytrými telefony, kde čelí ostré konkurenci Applu a Samsungu.