Siemens pošle tisíce zaměstnanců na nucenou dovolenou, jeho divize na výrobu turbín nevydělává

Siemens

Siemens Zdroj: Profimedia.cz

Tisíce zaměstnanců energetické divize koncernu Siemens čeká týden nucené dovolené. Firma tak chce ušetřit v době, kdy se potýká s poklesem zisku ve výrobě elektrárenských turbín.

“Kvůli pokračujícímu kolapsu trhu v oblasti výroby elektrické energie oznámila energetická divize firmy dočasné uzavření závodů,” uvedl mluvčí Siemensu.

Jak konkrétně se opatření dotkne jednotlivých pracovišť ještě musí projednat závodní rady. Práce by se ale podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung měla zastavit na konci května ve všech závodech. Siemens ve své eneregtické divizi zaměstnává po celém světě kolem 30 tisíc lidí, 12 tisíc z nich pak v Německu.

Od nucené pauzy si Siemens slibuje snížení nákladů. Zároveň plánuje omezit výdaje na služební cesty, sponzoring, veletrhy či investice. “Jde o to utáhnout všechny šrouby,” dodal mluvčí.

Energetická divize se tak stala obětí změn v produkci elektrické energie. Vyrábí totiž hlavně turbíny pro elektrárny, o které ale v době obnovitelných zdrojů energie klesá zájem. To se projevilo i na zisku divize, který na konci loňského roku klesl skoro o polovinu a podle agentury Reuters má pokles pokračovat i letos. Aktuální čísla společnost zveřejní ve středu.

Siemens už také loni v listopadu oznámil, že chystá propustit skoro 7 tisíc lidí, většinu z nich právě v energetické divizi.