Siemensu prudce klesl zisk, evropský průmysl se třese

Siemens

Siemens

Největší strojírenský koncern v Evropě, německý Siemens, vytvořil v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku provozní zisk 1,6 miliardy eur, což je meziroční propad o 23 procent. Reálný výsledek je horší, než nejpesimističtější odhady trhu. "Nejistoty z probíhající dluhové krize zanechaly svou stopu v reálné ekonomice," podotkl generální ředitel podniku Peter Löscher.

Mnichovský výrobce široké škály produktů od rychlovlaků a parních turbín až po naslouchadla a žárovky se obecně se považuje za lakmusový papírek stavu evropského průmyslu. Pokud toto platí, nejsou výsledky Siemensu pro ostatní podniky dobrou zprávou. Siemens nedokázal splnit dokonce ani ty nejpesimističtější odhady, s nimiž trh počítal.

Analytici v průměru očekávali, že provozní zisk dosáhne 2,1 miliardy eur. To by byl proti zisku 2,09 miliardy eur, jehož firma dosáhla o rok dříve, nárůst o 0,4 procenta. I ten nejpesimističtější analytik očekával, že zisk ve čtvrtletí klesne pouze na 1,93 miliardy eur.

Firma jako důvod horších výsledků uvádí odklad některých velkých projektů, který si vyžádaly nejisté vyhlídky globální ekonomiky. Evropa zápasí s dluhovou krizí, která tvrdě doléhá na některé země. Otřesy na finančních trzích vedly k obavám, že banky utrpí vysoké ztráty, což je donutí výrazně omezit úvěrovou aktivitu.

„Reálná ekonomika nemůže uniknout dopadům kolísavých finančních trhů,“ poznamenal Löscher. „Veřejné rozpočty jsou napjatější a strach z nedostatku úvěrů tlumí ochotu investovat,“ dodal.

Provozní zisk hlavních divizí Siemensu - průmyslu, energie, zdravotnictví a infrastruktury - v prvním finančním kvartále klesl na 1,60 miliardy eur. Akcie společnosti, které za posledních šest měsíců oslabily o 16 procent, zahájily úterní obchodování poklesem o 3,3 procenta.

Vývoj akcií Siemensu za poslední 2 roky:

Vývoj akcií Siemensu za poslední 2 rokyVývoj akcií Siemensu za poslední 2 roky | Reuters

Zlaté časy jsou pryč, říká vedení Siemensu

Šňůra šesti čtvrtletí za sebou, kdy firmě stoupaly počty objednávek, je u konce. Evropské problémy s dluhy začaly vybírat svou daň v reálné ekonomice, poznamenává firma. Vedení předpovídá, že podmínky v odvětví se kvůli stavu globální ekonomiky v nejbližší době o mnoho nezlepší. „Zlaté časy jsou pryč,“ poznamenal Löscher.

Siemens oznámil, že nové objednávky se za poslední tři měsíce loňského roku snížily o 5 procent, třebaže tržby ještě stouply o 2 procenta. Evropská ekonomika podle prognóz míří do krátkodobé recese, Siemens ale prodává po celém světě a výpadky zakázek na starém kontinentu chce kompenzovat v USA a rozvíjejících trzích. A postupně čeká i zlepšení situace v Evropě.

„Ačkoli ve druhé polovině roku se očekává zotavení, musíme tvrdě pracovat, abychom dosáhli svých cílů,“ dodal Löscher. Firma ponechala beze změny svou předpověď, že čistý zisk z běžné činnosti bude v roce 2012 stagnovat na 6 miliardách eur. Analytici v průměru očekávají celoroční výsledek 5,8 miliardy.