Situace je neudržitelná. Teplárny šokoval obchod Tykače s ČEZ

Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice Zdroj: Mlada fronta

Jako konec trhu s hnědým uhlím v České republice hodnotí teplárenské sdružení obchod koncernu ČEZ s Pavlem Tykačem a jeho společností Czech Coal. Valná většina dodávek uhlí podle tepláren proběhne uvnitř majetkově propojených skupin vlastnících těžební společnosti. To dostane tuzemské teplárny do velmi nevýhodného postavení při vyjednávání o cenách uhlí.

Energetická společnost ČEZ dnes podepsala dohodu s těžební skupinou Czech Coal o dodávkách uhlí z dolu Vršany do elektrárny Počerady. Smlouva by měla zajistit dodávky až do roku 2060 a její celková hodnota podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše přesahuje 200 miliard korun.

ČEZ zároveň schválil prodej elektrárny Chvaletice společnosti Litvínovská uhelná, která patří manažerům Czech Coalu. Litvínovská uhelná za elektrárnu zaplatí 4,12 miliardy korun. O koupi Chvaletic se vedle Litvínovské uhelné ucházel ještě Energetický a průmyslový holding (EPH) skupiny PPF a J&T. Transakce znamená další vítězství pro miliardáře Pavla Tykače - poté, co se jeho skupina Czech Coal dohodla po letitém sporu na dodávkách uhlí pro elektrárnu ČEZ Počerady, teď Chvaletice ovládnou manažeři Czech Coalu, kterým Litvínovskou uhelnou přeprodal.

Neúspěšný uchazeč EPH v reakci uvedl, že ho rozhodnutí o prodeji Chvaletic Litvínovské uhelné překvapilo. Holding je přesvědčen, že jeho nabídka měla stejnou finanční hodnotu i stejné ujednání o povolenkách, nabízela však ČEZ navíc ještě opce o dodávkách uhlí od EPH. Rozhodnutí šokovalo i sdružení tepláren. To hodnotí celou transakci jako katastrofu.

„Prodej elektrárny Chvaletice společnosti Litvínovská uhelná znamená, že trh s uhlím v České republice dnešním dnem fakticky přestal existovat. Pokud Evropská komise tuto transakci posvětí, bude to mít zásadní důsledky pro teplárny i konkurenci na trhu s elektřinou a podpůrnými službami,“ řekl Mirek Topolánek, předseda Teplárenského sdružení

Minimum uhlí pro teplárny

Společnost Czech Coal uvedla, že počítá s těžbou hnědého uhlí z dolu Vršany ve výši 6 milionů tun ročně. Z toho 5 milionů mají činit dodávky do elektrárny Počerady společnosti ČEZ. Zbývá tedy 1 milion tun volného uhlí z dolu Vršany. Očekávaná těžba z dolu ČSA, který vlastní Litvínovská uhelná, se podle Czech Coal sníží ke 2 milionům tun. To jsou dohromady 3 miliony tun, které Czech Coal bez problémů využije v elektrárně Chvaletice. „Z trhu by tak v blízké době zmizelo prakticky veškeré volné uhlí. To dá společnostem ze skupiny Czech Coal možnost totálního diktátu cen uhlí pro teplárny, které budou v jednáních o ceně paliva tahat za velmi krátký konec provazu,“ argumentuje telárenské sdružení.

Teplárenské sdružení ČR možnost vzniku aktuální situace předvídalo a Evropskou komisi o důsledcích případného prodeje elektrárny Chvaletice těžební společnosti informovalo již v srpnu loňského roku. „V situaci, kdy Czech Coal získá elektrárnu Počerady nebo Chvaletice, bude trh s hnědým uhlím v České republice vyloučen, protože Czech Coal bude rezervovat svou kapacitu pro dodávku těmto dvěma elektrárnám,“ uvedlo Teplárenské sdružení ve vyjádření pro Evropskou komisi k záměru prodeje elektráren společnosti ČEZ.