Sklárny Moser očekávají zisk 26 milionů

Předseda představenstva Antonín Vlk vystoupil na tiskové konferenci 22. března v Praze při příležitosti 155. výročí založení Sklárny Moser a představil nové kolekce pro letošní rok.

Předseda představenstva Antonín Vlk vystoupil na tiskové konferenci 22. března v Praze při příležitosti 155. výročí založení Sklárny Moser a představil nové kolekce pro letošní rok. Zdroj: ctk

Karlovarská sklářská manufaktura Moser předběžně očekává za loňský rok hrubý zisk asi 26 milionů korun. V roce 2010 byla ve ztrátě 42,4 milionu korun. Informoval o tom předseda představenstva firmy Antonín Vlk.

„V loňském roce jsme zvýšili objem výroby o osm procent a tuzemské tržby se zvýšily asi o 13 procent a v exportu o 17 procent,“ řekl Vlk. V roce 2010 Moser za prodej vlastních výrobků a služeb utržil 179,2 milionu korun, z nichž export činil 110 milionů korun.

Výroční kolekce sklárny MoserVýroční kolekce sklárny Moser | ctk

Na vývoz směřuje letos asi 60 procent produkce sklárny. Zájem je především v USA, Velké Británii, Itálii a Rusku a také v Japonsku i Číně. Letošní kolekce manufaktura představí na veletrzích v Miláně a Frankfurtu nad Mohanem. „Rádi bychom se znovu koncentrovali na některé vybrané jihoamerické země, jako je třeba Brazílie,“ řekl Vlk s tím, že firma má i nadále zájem o vstup na indický trh.

Mezi nejzajímavější aktuální zakázky firmy patří dokončení skleněných souprav pro tureckou prezidentskou kancelář. Pravidelným odběratelem kolekce Splendid je také jordánský královský palác.

Z letošní kolekce

Ukázka z letošní kolekce sklárny MoserUkázka z letošní kolekce sklárny Moser | ctk

Firma, která nyní zaměstnává 320 lidí, vznikla v roce 1857. Jejím zakladatelem byl rytec a obchodník Ludwig Moser. V současnosti je v rukou českých investorů. V loňském roce byl Moser přijat za člena prestižního francouzského sdružení Comité Colbert, jehož cílem je udržet a rozvíjet tradiční rukodělnou tvorbu luxusních výrobků. Sdružuje asi 80 značek, například Louis Vuitton nebo Chanel. „Členství v tomto sdružení nás stojí ročně asi 40 tisíc korun a přináší řadu výhod,“ dodal Vlk.