Škoda Auto opět omezí výrobu. Automobilce chybějí díly od dodavatelů z Ukrajiny

Škoda Auto Mladá Boleslav

Škoda Auto Mladá Boleslav Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Škoda Auto Mladá Boleslav
Škoda Auto Mladá Boleslav
Škoda Auto Mladá Boleslav
Škoda Auto Mladá Boleslav
Škoda Auto Mladá Boleslav
9
Fotogalerie

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto musí od tohoto týdne kvůli ruské invazi na Ukrajinu omezit výrobu. Potýká se s kritickým nedostatkem dodávek dílů od několika lokálních dodavatelů z Ukrajiny, což má dopad na určité modely. Škoda musela omezit například výrobu elektrického SUV Enyaq iV. Výroba vozů na Ukrajině je pozastavena.

Škoda Auto v tuto chvíli daruje deset milionů korun české neziskové nevládní organizaci Člověk v tísni. „Koncern Volkswagen včetně automobilky Škoda Auto přijal zprávy o ruských útocích na Ukrajinu s velkými obavami a znepokojením. Doufáme v rychlé zastavení nepřátelských akcí a návrat k diplomacii. Co se týče veškeré činnosti v místě dění, bezpečnost a ochrana našich zaměstnanců jsou naší nejvyšší prioritou,“ uvedla Škoda Auto.

Škoda Auto převzala od letošního roku odpovědnost za ruský a ukrajinský trh v rámci celého koncernu Volkswagen. „Téma veškerých obchodních aktivit v Rusku je aktuálně řešeno na úrovni managementu Škody Auto i koncernu Volkswagen,“ uvedla Škoda.

V hlavním výrobním závodě společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi byla zahájena sériová výroba modelu Enyaq Coupé iV

Video placeholde
• Škoda Auto

Škoda nyní hledá dostupné alternativy dodávek dílů, které by pomohly zabránit nepříznivým dopadům na výrobu v Česku. Přímo na Ukrajině se vyrábějí vozy Superb, Kodiaq, Karoq a Fabia Combi. Výrobu na Ukrajině zajišťuje obchodní partner Eurocar. Výroba vozů značky Škoda je v závodě Solomonovo aktuálně pozastavena. „Vozy vyrobené v závodě Solomonovo jsou určeny pouze pro zákazníky na ukrajinském trhu,“ uvedla automobilka.

Dopady na výrobu a hospodářský chod firmy kvůli sankcím uvaleným na Rusko lze podle Škody očekávat. Očekává se také propad prodejů na Ukrajině i v Rusku. Ruský trh je jeden z nejvýznamnějších trhů značky Škoda v celosvětovém měřítku. V roce 2021 bylo Rusko druhým největším trhem vůbec. Firma na něj dodala 90 400 vozů značky Škoda. Ukrajina doposud rovněž představovala stabilní trh s odbytem zhruba 6000 vozů značky Škoda ročně. Od roku 2002 bylo v závodě na Ukrajině vyrobeno přibližně 190 tisíc vozů Škoda.

V Rusku vyrábí Škoda modely Rapid, Octavia, Karoq a Kodiaq. V Nižním Novgorodu se vyrábějí tři modely, rapid se vyrábí v závodě v Kaluze. Výroba v ruských závodech aktuálně nadále běží, průběžně se ale analyzují dopady možných výpadků v dodavatelských řetězcích.

Na Ukrajině Škoda Auto nemá žádné zaměstnance, vozy zde vyrábí prostřednictvím partnera. „V Rusku je aktuálně na výjezdu celkem 34 našich zaměstnanců i s rodinnými příslušníky,“ uvedla Škoda. Jsou podle ní v bezpečí. V českých závodech Škody pracuje 615 ukrajinských a několik desítek ruských pracovníků.

Kromě příspěvku pro Člověka v tísni podpoří škodovácké odbory sbírku města Mladá Boleslav jedním milionem korun. Uprchlíkům Škoda poskytne ubytovací kapacity v rekreačních zařízeních v majetku Odborů KOVO či nabídne místa na dětských táborech pro děti uprchlíků.

V případě potřeby pomůže firma každému ukrajinskému zaměstnanci vybudovat v České republice prostředí pro bezpečný život jeho rodiny. Konkrétně poskytne podporu při vyřizování víz, ubytování, jazykových kurzů, zdravotní péče, integrace,vzdělávání a v ideálním případě i zaměstnání.