Škoda Auto vyrobila více aut než loni. Odbyt také stoupl a poptávka zůstává silná

Na montážní lince jsou za sebou vozy v pevném pořadí a projíždějí standardními pozicemi, na kterých jsou prováděny vždy pevně dané činnosti shodné pro vyráběný model.

Na montážní lince jsou za sebou vozy v pevném pořadí a projíždějí standardními pozicemi, na kterých jsou prováděny vždy pevně dané činnosti shodné pro vyráběný model. Zdroj: Škoda Auto

Zrod auta v továrně v Mladé Boleslavi.
Takhle se vyrábí nové škodovky.
Výroba aut v závodě Škody Auto
Škoda Karoq 1.0 TSI 81 kW Style
5
Fotogalerie

Škoda Auto vyrobila ve svých závodech za tři čtvrtletí 647 200 aut, což je o 11,9 procenta více než loni. Údaj nezahrnuje výrobu v partnerských závodech v Číně, Německu a na Slovensku. Odbyt směrem k prodejcům stoupl o 8,3 procenta na 645 500 vozů, uvedla firma. 

Dodávky koncovým zákazníkům klesly o 22,3 procenta na 544.500 vozů. Důvodem meziročního poklesu je přetrvávající napjatá situace v zásobování kvůli událostem ve světě. Na výsledek měla vliv válka na Ukrajině, výrazný nárůst cen surovin a energií, přetrvávající nedostatek polovodičů a nestabilní dodavatelské řetězce.

„Poptávka po modelech Škoda zůstává vysoká. Děláme proto vše, co je v našich silách, abychom co nejdříve zpracovali nevyřízené objednávky. Vedle toho chceme pokračovat v úspěšném růstovém kurzu na indickém trhu. Dodávky našich vozů zde již převýšily odbyt za celý loňský rok,“ uvedl člen představenstva odpovědný za prodej a marketing Martin Jahn.

Jízda se Škodou Enyaq Coupé RS iV

Video placeholde
Jízda se Škodou Enyaq Coupé RS iV • Videohub

Mateřský Volkswagen minulý týden uvedl, že Škodě za letošních devět měsíců klesl provozní zisk o 4,9 procenta na 856 milionů eur, tedy asi 21 miliard korun. Vzhledem k vysokému množství nevyřízených objednávek a zvýšení počtu dodaných vozů na důležitém růstovém trhu v Indii o 186,9 procenta očekává Škoda pozitivní provozní výsledek i za celý rok.

Hmotné investice letos vzrostly o 79,5 procenta na 605 milionů eur.

Škoda vyrábí 12 modelových řad. Provozuje tři výrobní závody v České republice, má výrobní kapacity v Číně, v Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále také na Ukrajině ve spolupráci s lokálním partnerem. Celosvětově zaměstnává 45.000 pracovníků a je aktivní na více než 100 trzích.