Škoda JS dodá zařízení pro britskou jadernou elektrárnu Hinkley Point za stovky milionů

Škoda JŠ

Škoda JŠ Zdroj: E15 Anna Vacková

Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS.
Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS.
Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS.
Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS.
Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS.
7
Fotogalerie

Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, vyrobí a dodá klíčové zařízení pro britskou jadernou elektrárnu. Jde o dvě sady vnitřních částí tlakové nádoby jaderného reaktoru EPR 1600 megawattů pro budovanou elektrárnu Hinkley Point C v hrabství Somerset. Plzeňské strojírny se staly subdodavatelem francouzského koncernu Framatome. ČTK to dnes řekl mluvčí Škody JS Jan Stolár. Hodnotu kontraktu firma nesdělila. Podle informací ČTK jde o stovky milionů korun.

"Součástí dodávky jsou zejména koš aktivní zóny, těžký reflektor a horní vnitřní části, což je obdoba horního bloku na reaktoru VVER 1000 (typ užívaný v bývalém východním bloku)," uvedl.

Kontrakt navazuje na obdobné dodávky Škody JS pro francouzské partnery v případě jaderných elektráren ve Finsku a Číně. Na finské Olkiluoto 3 dodala v roce 2010 koš aktivní zóny, těžký reflektor a horní vnitřní části, stejné díly pak pro čínskou elektrárnu Tchaj-šan 1 v roce 2012. V obou případech už je zařízení součástí reaktorů, provozovatel jaderné elektrárny Olkiluoto 3, společnost TVO, letos v květnu oznámil, že úspěšně dokončil horké provozní testy nového reaktoru typu EPR. "Po květnovém zavezení paliva do aktivní zóny reaktoru bloku Tchaj-šan 1 byla zahájena fáze fyzikálního spouštění reaktoru. Komerční provoz by tak mohla čínská elektrárna zahájit už koncem letošního roku," uvedl mluvčí.

Škoda JS s 1100 zaměstnanci zvýšila loni meziročně zisk před zdaněním na více než dvojnásobek na 374 milionů korun. Podnik utržil 4,7 miliardy korun, meziročně o pět procent více. Vývoz do 12 zemí, zejména na Slovensko, do Maďarska a na Ukrajinu, tvořil už 68 procent. "S francouzskými partnery dlouhodobě spolupracujeme a jsme hrdí na to, že jsme své postavení v jejich dodavatelském řetězci znovu obhájili. Naší hlavní konkurenční výhodou je vysoká kvalita, zkušenost, inovativnost a kvalifikace lidí," řekl předseda představenstva Škody JS Vladimír Poklop. Podle něj je podnik připraven nasadit kapacity, znalosti a dovednosti získané v zahraničních projektech i při výstavbě nových jaderných zdrojů v ČR.

Koš aktivní zóny váží zhruba 80 tun. Jde o svařovanou a opracovanou konstrukci z nerezové oceli pro usměrnění chladiva do aktivní zóny. Těžký reflektor z nerezové oceli váží asi 100 tun. Je složený z opracovaných kroužků s chladicími otvory a slouží k odrážení neutronů. Horní vnitřní části váží 80 tun. Tvoří je svařovaná konstrukce, která vede vložené tyče pohonů pro řízení výkonu reaktoru.