Škoda Power dodá turbíny do Německa a poprvé do Británie

Škoda Power

Škoda Power Zdroj: E15 Eduard Erben

Plzeňská Škoda Power, patřící do skupiny Doosan, uzavřela dva významné kontrakty v objemu stovek milionů korun na dodávku parních turbín do Velké Británie a Německa. Do komerčního provozu budou turbíny uvedeny v roce 2013. V Británii jde pro firmu o vůbec první zakázku v historii.

„Parní turbíny pro průmyslové využití jsou velmi perspektivní segment energetiky i v současné světové recesi. Škoda Power se nyní uplatňuje i v tomto segmentu turbín, který v minulosti z kapacitních důvodů opomíjela,“ uvedl Jiří Šmondrk, generální ředitel Škoda Power. Dva nové projekty, které jsme získali na vyspělých západoevropských trzích, nám ukazují, že je naše strategie správná,“ dodal. Do zahraničí podle něj míří 90 procent loni uzavřených zakázek v celkové hodnotě téměř 10 miliard korun.

Kam také míří české turbíny:

Do Velké Británie Škoda Power dodá turbosoustrojí o výkonu 40 MW pro elektrárnu Sleaford v hrabství Lincolnshire. Zákazníkem je dánská společnost Burmeister & Wein Scandinavian Contractors A/S. Elektrárna na biomasu v Sleafordu, kterou vlastní firma Eco2 Ltd., bude zásobovat elektřinou 65 tisíc domácností.

Druhým kontraktem, se kterým Škoda Power uspěla v Německu, je dodávka turbosoustrojí o výkonu 45 MW a kondenzátoru včetně supervize montáže a uvedení do provozu do papírny Zellstoff Stendal na západ od Berlína. Zelstoff Stendal je největší papírnou ve střední Evropě.